Sport kort

Schaatscoach Paul neemt stappen tegen schaatsbond KNSB

LEEUWARDEN. Schaatscoach Ingrid Paul neemt juridische stappen tegen de schaatsbond KNSB, die haar heeft geschorst voor een poging tot omkoping bij de Olympische Spelen in Turijn. In een gisteren uitgebrachte verklaring spreekt Paul de beschuldigingen in het onderzoeksrapport van de commissie-Turijn tegen. „Ik sta perplex van de door NOC*NSF en KNSB opgelegde sancties en ben verbijsterd over de gang van zaken”, meldt ze. De sportkoepel en de KNSB maakten zaterdag bekend dat schaatsster Gretha Smit en Paul tot en met de Spelen van 2014 niet aan de slag mogen in de Nederlandse schaatswereld. Ook komen ze een jaar lang niet in aanmerking voor een licentie van de bond. De sancties kwamen drie maanden nadat de commissie-Turijn bewezen achtte dat trainster Paul en haar pupil Smit hebben geprobeerd de Poolse Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken van de 5.000 meter. Daardoor zou eerste reserve Smit alsnog aan de start kunnen verschijnen. Paul heeft kritiek op het rapport van de commissie. „Vermoedens en aannames worden gepresenteerd als feiten. Vervolgens worden er wel stellige conclusies getrokken.” Paul zegt dat zij destijds een verweer heeft gestuurd, maar nooit een reactie heeft ontvangen. (ANP)

Toch vierde zege voor renner Van Hummel

SANYA. Kenny van Hummel heeft gisteren toch zijn vierde ritzege in de Ronde van Hainan behaald. De Nederlandse renner won maandag al voor de vierde keer in de Chinese etappekoers, maar moest de zege weer inleveren. Hij werd gediskwalificeerd vanwege stayeren achter de ploegleiderswagen in de slotfase. Van Hummel nam gisteren revanche in de negende en laatste rit over 226,1 kilometer van Dongfang naar Sanya was hij de snelste in de massasprint. De eindzege in de wedstrijd was voor de Kazach Valentin Iglinskii. (ANP)

Ferguson: Rooney wil weg bij ManUnited

MANCHESTER. Wayne Rooney wil vertrekken bij zijn huidige werkgever Manchester United. Dat bevestigde manager Alex Ferguson van de Engelse voetbalclub gisteren. „Ik weet niet waarom Wayne weg wil. Hij heeft dat in een gesprek laten weten”, aldus Ferguson. „Ik was geschokt toen ik het hoorde. Zeker omdat Rooney in maart nog zei dat hij een contract voor het leven wilde bij United.” Volgens ingewijden zou Rooney niet blij zijn met de manier waarop Ferguson hem zou hebben behandeld na de problemen in zijn privéleven. De aanvaller kwam in opspraak omdat hij zijn vrouw tijdens haar zwangerschap zou hebben bedrogen. De manager zou Rooney hebben gestraft en onder het mom van een enkelblessure aan de kant laten. De 24-jarige aanvaller speelt vanavond niet mee in het Champions-Leagueduel met het Turkse Bursaspor. Volgens een woordvoerder van de club verliet Rooney gisteren geblesseerd de training. (ANP)

Turners geplaatst voor WK 2011 in Japan

ROTTERDAM. De Nederlandse turners hebben zich gisteren bij de wereldkampioenschappen in Rotterdam definitief geplaatst voor de mondiale titelstrijd van volgend jaar. Nederland eindigde bij de beste 24 landen, voorwaarde voor deelname aan de WK in Tokio. Daar brandt de strijd los om olympische tickets voor de Spelen in Londen. (ANP)

Tennisser Schoorel verliest bij debuut

STOCKHOLM. Thomas Schoorel heeft zijn debuut op de ATP Tour gisteren niet met een overwinning kunnen opluisteren. De 21-jarige tennisser verloor in de eerste ronde van het toernooi in Stockholm met 6-3 en 6-0 van de Duitser Benjamin Becker. Schoorel bereikte voor het eerst in zijn loopbaan het hoofdschema van een ATP-toernooi. (ANP)