Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Les in terreur is in Pakistan zo te krijgen

Na negen jaar strijd tegen terreur is Europa nog niet verlost van de dreiging van aanslagen. Het terrorisme heeft er een gezicht bij: de eenling met een missie. In Pakistan kan hij zo op les.

Na negen jaar strijd tegen het internationale terrorisme is de dreiging van aanslagen door moslimextremisten op Europese doelen geenszins verdwenen. Het Al-Qaeda van Osama bin Laden in Pakistan mag dan verzwakt zijn, andere extremistische bewegingen in het land krijgen internationale ambities en werken vaker samen. Ook Jemen ontwikkelt zich tot een thuishaven voor internationaal terrorisme.

De twee landen kwamen de afgelopen weken in de belangstelling door twee waarschuwingen voor aanslagen in West-Europa. De eerste kwam eind september, toen westerse inlichtingendiensten waarschuwden voor aanslagen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Osama bin Laden zelf – die volgens een NAVO-functionaris niet in een grot woont, maar in een huis in Pakistan – zou opdracht hebben gegeven tot de aanvallen, die gemodelleerd zouden zijn naar die in Mumbai in 2008.

De tweede kwam zondag, toen de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux bekendmaakte dat de Saoedische inlichtingendiensten hem op de hoogte hadden gesteld van plannen van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland. Deze tak van het terreurnetwerk, die vooral opereert vanuit Jemen, zou aanslagen willen plegen in Frankrijk.

De laatste grote terroristische aanslag door moslimextremisten in Europa dateert alweer van ruim vijf jaar geleden. Toen zorgde de vanuit Pakistan aangestuurde ‘centrale’ Al-Qaeda voor 52 doden in het Londense openbaar vervoer. De vraag is hoe serieus de recente waarschuwingen zijn. Moet het Westen zich zorgen maken over de nieuwe terreurdreiging van Al-Qaeda?

Westerse inlichtingendiensten en terrorisme-experts doen dat wel. Niet alleen is Al-Qaeda nog steeds actief in de afgelegen tribale gebieden van Pakistan, ook opereren daar nu andere terreurnetwerken die aanslagen in het Westen willen plegen. Zij staan steeds nauwer in contact met bewegingen die zich van oudsher alleen op Pakistan richtten en door het hele land verspreid zijn. Moslims die in Europa of de VS geradicaliseerd zijn, vinden in Pakistan nu makkelijker hun weg naar een terreurtraining.

Het is een nieuwe trend in het internationaal terrorisme: de ongrijpbare eenling. Faisal Shahzad was er zo één: de Pakistaanse Amerikaan die probeerde een bom te laten ontploffen op Times Square. En Umar Farouk Abdulmutallab was er zo één, de Nigeriaan die in opdracht van Al-Qaeda in Jemen probeerde een bom te laten ontploffen in een vliegtuig bij Denver. Het was de eerste keer dat deze beweging in het Westen opereerde.

De dreiging van eind september zou onder andere afkomstig zijn van jonge Duitsers die in Pakistan in contact zijn gekomen met Al-Qaeda. Vanuit Jemen komen sinds kort tips om op eenvoudige wijze aanslagen te plegen in Amerika: „Verpletter met een vrachtwagen voetgangers in een drukke straat.”

Op terreurtraining in Pakistan en Jemen: pagina’s 4 en 5