Leger VS accepteert openlijke homo's

Het Pentagon heeft de rekruteringsdiensten van de Amerikaanse strijdkrachten gisteren opgedragen om de inschrijving van openlijk homoseksuele mannen en vrouwen te accepteren. Zowel het Pentagon als de regering zal naar verwachting in beroep gaan tegen de recente gerechtelijke uitspraak die het leger nu dwingt homo’s in dienst te nemen.

Een federale rechter in Californië droeg de strijdkrachten vorige week op per direct te stoppen met het discriminerende ‘don’t ask, don’t tell’-beleid. Volgens dit beleid worden homo’s die voor hun geaardheid uitkomen ontslagen, anderzijds mogen superieuren er niet zonder duidelijke aanwijzingen naar vragen. Sinds invoering van de wet onder oud-president Bill Clinton in 1993 zijn ongeveer 14.000 militairen op deze grond ontslagen.

De rechter heeft gisteren een verzoek om uitstel van afschaffing, ingediend door de regering, afgewezen. President Barack Obama is voorstander van afschaffing, maar zegt dat het besluit over dit gevoelige beleid aan de volksvertegenwoordiging in het Congres is, en niet aan de rechter. Ook zegt Obama onrust onder de troepen te willen voorkomen. Don’t ask, don’t tell is tevens een gevoelig thema bij de Congresverkiezingen over twee weken.

Het Pentagon brengt in december een routekaart uit voor de afschaffing indien de politiek daartoe besluit. Een dergelijk wetsvoorstel sneuvelde in september in de Senaat, maar een nieuwe stemming is mogelijk. (AP, Reuters)

Nieuws over de Congresverkiezingen: nrc.nl/obama