Emanuelson raakt wisselvallig spel maar niet kwijt

Ajax Amsterdam's Andre Ooijer (L) challenges AJ Auxerre's Dennis Oliech during their Champions League Group G soccer match at the Amsterdam Arena October 19, 2010. Ooijer got a red card for this action. REUTERS/Paul Vreeker/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER)
Ajax Amsterdam's Andre Ooijer (L) challenges AJ Auxerre's Dennis Oliech during their Champions League Group G soccer match at the Amsterdam Arena October 19, 2010. Ooijer got a red card for this action. REUTERS/Paul Vreeker/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SPORT SOCCER) Reuters

Ajax 2 AJ Auxerre 1

Ruststand 2-0. 7. De Zeeuw 1-0, 41. Suarez 2-0, Birsa 2-1. Scheidsr: Benquerença (Por). Toesch: 51.000.

Hoewel Ajax tegen Auxerre bij vlagen in aanvallend opzicht oogstrelend voetbal liet zien, ging de meeste aandacht achteraf uit naar de defensie. Daar speelde bijvoorbeeld Urby Emanuelson, teruggekeerd als linksback voor de geblesseerde Vurnon Anita, soms briljant. Maar in de 56ste minuut kwam Ajax door een van zijn bekende slordigheden in de problemen in een fase dat de ploeg goed draaide. Emanuelson speelde de bal in de voeten van een tegenstander, waarna André Ooijer zich vergreep aan de doorgebroken spits van Auxerre, Dennis Oliech, en met rood het veld moest verlaten. Langs de kant zag de ervaren verdediger even later hoe Valter Birsa de toegekende vrij trap hoog in het net schoot. Tot Oliech vlak voor tijd met een hand de bal in het doel sloeg en met een tweede gele kaart werd weggezonden, beleefde Ajax nog onnodig een benauwd half uurtje.

Het wisselvallige spel van Emanuelson typeert zijn loopbaan. Soms is hij de uitblinker, soms wordt hij helemaal niet opgesteld. Trainers weten ook niet goed op welke plek ze hem het beste kunnen laten spelen. Hij wordt op alle drie de posities op de linkerflank ingezet, maar geen enkele is bij uitstek voor hem geschikt. Zelfs heeft hij achter de spitsen op het middenveld geopereerd.

Emanuelson kan een tegenstander op snelheid en techniek passeren, hij is altijd offensief ingesteld. Hij was de oogappel van Marco van Basten. Maar de voormalige bondscoach en trainer van Ajax constateerde tevens dat Emanuelson te veel risico’s in zijn spel legt. Zo ook dat ene moment gisteravond. „Ik wilde de bal op [linksbuiten] Miralem Sulejmani spelen, maar had meer naar de buitenkant moeten passen in plaats van rechtdoor”, zei hij over zijn fout.

Desondanks vindt Emanuelson – met kort kroeshaar in plaats van de gebruikelijke paardenstaart – dat hij volwassener is gaan voetballen. „Ik speel graag als linksback. Hier heb ik de ruimte om mijn vaardigheden te etaleren. Ik mag op die positie natuurlijk geen fouten maken. Daar ben ik erg mee bezig. Als ik het veld op stap, praat ik op mezelf in: ‘Let op, dat je geconcentreerd blijft en geen steken laat vallen.’ Ik vind dat ik veel minder gekke dingen doe dan vroeger. Behalve dat ene moment heb ik een goede wedstrijd gespeeld vanavond.”

De verbeterde uitvoering van Emanuelson zou een goede linksback voor het Nederlands elftal zijn, waar de aanvallend minder sterke Erik Pieters nu een kans krijgt. De ideale opvolger voor Giovanni van Bronckhorst heeft zich nog niet aangediend.

Het is de vraag of Emanuelson zijn carrière goed vervolgt. Aan het einde van dit seizoen loopt zijn contract bij Ajax af. In de zomer kon hij geen overeenstemming met de club bereiken over een verlenging. Emanuelson stelde buitensporige eisen, vond de directie van Ajax, die juist moet bezuinigen op personeelskosten.

Hij staat dan ook na zes seizoenen in de Arena open voor een nieuw, buitenlands avontuur. „Maar ik moet goed opletten dat ik de juiste keuze maak”, realiseert Emanuelson zich. „Vaak worden transfervrije spelers voor de breedte gekocht. Dan laten ze je een paar jaar op de bank zitten en vervolgens word je voor een aardig bedrag van de hand gedaan. En dat is dan voor zo’n club pure winst. Ik weet nog niet wat ik ga doen.”

Zijn slippertje zorgde voor stress bij Ooijer. De 36-jarige centrale verdediger deed net een paar stappen naar voren toen Emanuelson bij de middenlijn de bal in de voeten van een tegenstander speelde. Jan Vertonghen was te ver weg om in te grijpen. Ooijer: „Ik wilde hem een klein beetje uit balans brengen en rekende vervolgens op onze doelman. Het is een beslissing die je in een seconde neemt. Oliech ging natuurlijk meteen liggen en toen wist ik dat ik kon vertrekken. Tot overmaat van ramp scoorde Auxerre uit de vrije trap. Ik was doodzenuwachtig dat het nog verkeerd zou aflopen. Ik heb snel gedoucht, ben wat gaan fietsen op de hometrainer, liep ijsberend in de gang van de kleedkamers en af en toe keek ik bij de medische staf naar de tv.”

Trainer Martin Jol haalde Sulejmani naar de kant en zette Oleguer op de plek van Ooijer. De Spanjaard ging enige tijd naar de kant met een gebroken neus, maar speelde het duel toch uit. Opnieuw dus geen speelminuten voor Toby Alderweireld. De Belg heeft het verbruid bij Jol die „echte mannen” in de defensie wil zien.

Over twee weken kan Ajax in Auxerre een plek in de Europa League voor na de winter veiligstellen. Misschien zit er meer in. „We richten ons op de tweede plek die recht geeft op de volgende ronde van de Champions League”, zei Emanuelson. „Als Real Madrid ook in Italië van Milan wint, hebben we dat nog in eigen hand.”