Verleidelijke hardcore

No Age Gehoord 15/10 Trouwgebouw, Amsterdam. Herhaling: 20/10 Vera, Groningen. ****

Amsterdam heeft sinds kort een nieuwe concertruimte: in de kelder van het Trouwgebouw, waar vroeger de kranten gedrukt werden, passen genoeg mensen om van een volwaardige concertzaal te spreken. Een zaal bovendien waar je nog onbelemmerd kunt stagediven en crowdsurfen, zoals afgelopen vrijdag bleek bij het stormachtige optreden van de Amerikaanse band No Age. No Age kwam uitstekend tot zijn recht in deze kelder, waar mede dankzij het lage podium nauwelijks afstand was tussen band en publiek; de zingende drummer Dean Allen Spunt liet de toeschouwers tussen zijn trommels en bekkens dansen.

De Californische groep komt uit de in Amerika nog altijd bloeiende hardcorescene, die onafhankelijk opereren hoog in het vaandel heeft. De groep werd opgericht in 2005, en maakte inmiddels drie cd’s voor een groeiend publiek. No Age is een duo, maar tijdens concerten zorgt een derde muzikant achter een kast vol knopjes voor extra ruis. In de decibellen zitten wel degelijk verleidelijke melodieën verstopt. Zo groeien het fantastische Fever Dreaming en Common Heat uit tot eigentijdse surfsongs.

De kracht van No Age is het minimalisme: hun instrumentaties zijn beperkt tot de jungledrums van Dean Allen Spunt, de krassende, schrijnende gitaaruitbarstingen van Randy Randall en het gesuis van een mishandelde synthesizer. Zanger Dean Allen Spunt klinkt daar bovenuit als een jammerende drenkeling in de storm.