Nieuwe coach is keihard: dat moet veel beter!

Epke Zonderland deed mee op drie toestellen en leverde een belangrijke bijdrage aan het goede teamresultaat.

Maar de specialist vreest voor de toestelfinale op rek.

Epke Zonderland of the Netherlands competes on the parallel bars during the men's qualifying round of the Artistic Gymnastics World Championships in Rotterdam October 18, 2010. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS - Tags: SPORT GYMNASTICS)
Epke Zonderland of the Netherlands competes on the parallel bars during the men's qualifying round of the Artistic Gymnastics World Championships in Rotterdam October 18, 2010. REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS - Tags: SPORT GYMNASTICS) REUTERS

Een jaar was hij was uit beeld en kwam hij alleen met medische bulletins in het nieuws. Maar gisteravond bij de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam bewees Epke Zonderland dat hij een turner is die er staat als het moet. In de landenwedstrijd turnde hij op drie van de zes toestellen, maar wel op een dusdanig hoog niveau dat hij een belangrijke bijdrage aan het goede teamresultaat leverde. De Nederlandse ploeg stond na vier van de tien voorronden op de negende plaats, wat normaal gesproken genoeg moet zijn voor een plaats bij de gewenste 24 landen.

Hoewel Zonderland tevreden was over zijn prestaties vindt hij dat het nog beter kan, vooral aan rek. Maar de turner die vorig jaar bij de wereldkampioenschappen in Londen zilver op dat onderdeel won besloot uit teambelang geen onnodige risico’s te nemen. Aan rek kwam hij niet goed uit om de twee spectaculaire vluchtelementen Kovacs en Kolman te verbinden. Nu turnde hij ze afzonderlijk, wat een aftrek van tweetiende punt betekende. Gevoegd bij het missen van de Cassina, een vluchtelement met een hele draai, kwam hij in de uitgangswaarde drietiende punt lager uit.

Zijn score van 15,325 punten was gisteravond op rek nog goed voor een tweede plaats in de tussenstand, maar stelde Zonderland allerminst gerust voor een plaats bij de beste acht finalisten. Het missen van de toestelfinale op rek bij de WK in eigen land zou een doemscenario voor de specialist zijn. Zonderland zou daarmee overigens geen Nederlandse primeur beleven, want Yuri van Gelder miste in 2007 bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam door een foutje in de landenwedstrijd de toestelfinale aan ringen.

Met het oog op de Olympische Spelen in Londen (in 2012) verliet Zonderland gisteren met een goed gevoel Ahoy. Een plaats bij de beste 24 landen lijkt zeker. Daarmee is deelname aan de WK in 2011 in Tokio verzekerd. En in de Japanse hoofdstad worden de twaalf plaatsen voor de Spelen verdeeld.

Zonderland heeft gisteravond vrijwel pijnloos kunnen turnen, wat al een opluchting op zich was. Naast zijn kwetsbare schouder werd hij in de aanloop naar de wereldkampioenschappen ook nog eens geconfronteerd met een rugblessure. Pas bij de podiumtraining bleek Zonderland te zijn verlost van de laatste klachten. En naast de pijntjes beïnvloedde vorige week ook nog eens het rumoer rond Yuri van Gelder de voorbereiding. Niet dat Zonderland zich had laten afleiden door de hausse aan publiciteit, maar ideaal was anders, erkende hij.

Uiteindelijk leek de zaak-Van Gelder de teamprestatie niet te hebben beïnvloed. Met uitzondering van het voltigeren leverden de Nederlandse turners een goede prestatie. Opvallend bij voltige: de drie jongsten gingen de mist in. De routiniers Zonderland en Jeffrey Wammes leverden geen hoge score, maar hoefden hun oefening niet te onderbreken.

Terwijl uit de entourage van de ploeg tevreden geluiden over het optreden van de ploeg klonken, liet de kersverse hoofdcoach Sadao Hamada een tegengeluid horen. Hij kwalificeerde het voltigeren van de Nederlanders zwaar onder de maat. Een internationaal onwaardig niveau, was zijn harde oordeel. „Daar gaan we aan werken”, sprak Hamada streng. „Volgend jaar bij de WK in Tokio beloof ik dat de turners hoger gekwalificeerde oefeningen turnen.”

Een opvallende uitspraak van Hamada. Niet om wat de Japanner zei, maar dát hij het zei. Hamada is officieel aangesteld als hoofdcoach voor de WK in Rotterdam. Van een verlengd dienstverband in die positie is officieel nog geen sprake. Of wel. In dat geval heeft Hamada gisteren zijn mond voorbij gepraat en is nu al zeker dat hij de plaats van Bram van Bokhoven als hoofdcoach zal innemen.

Misschien dat de absentie van Van Bokhoven als begeleider tijdens de wedstrijd daar een vingerwijzing voor was. Hamada had besloten dat de turners in de wedstrijdzaal bijgestaan zouden worden door de coaches Ron Stout en Daniel Knibbeler.

Na afloop deed Van Bokhoven laconiek over zijn afwezigheid, maar het blijft opmerkelijk dat een hoofdcoach binnen twee dagen zo ver terugvalt in de rangorde. Jeffrey Wammes, een van Van Bokhovens turners, was niet blij met de beslissing. En al helemaal niet dat hij pas twee uur voor de wedstrijd hoorde dat hij niet door zijn eigen coach zou worden bijgestaan. „Ik ben ervaren genoeg om de wedstrijd door te komen, maar het gaat om details. Nu moest ik Rob Stout eerst uitleggen hoe ik aan de ringen opgetild wil worden of hoe bij sprong de springplank precies geplaatst moet worden. Als dat niet goed gebeurt kan je zomaar tienden van een punt verspelen.”