Kort nieuws Buitenland

Zweden weigert werkvergunning topman WikiLeaks

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 19 okt. Zweden verleent geen werk- en verblijfsvergunning aan Julian Assange, hoofdredacteur van klokkenluiderssite WikiLeaks. Dat heeft de Zweedse immigratiedienst gisteren bekendgemaakt. Volgens persbureau AP kon de dienst geen toelichting geven op de weigering, omdat de redenen vertrouwelijk zijn. Als de Australiër Assange een vergunning had gekregen, had hij gebruik kunnen maken van de beschermde status van media in Zweden, waar het verboden is naspeuringen te doen naar de bronnen van media. WikiLeaks publiceert geheime overheidsdocumenten zoals afgelopen zomer geheime stukken over Afghanistan.

Chinese managers gepakt in Zambia

Lusaka, 19 okt. De politie in Zambia heeft vandaag twee Chinese managers van een kolenmijn gearresteerd op verdenking van poging tot moord op Zambiaanse mijnwerkers. Elf mijnwerkers raakten afgelopen vrijdag gewond nadat ze volgens de politie waren beschoten door de Chinezen, die reageerden op klachten over lage salarissen en slechte werkomstandigheden. Twee mijnwerkers lagen vandaag nog in het ziekenhuis. De aanwezigheid van de Chinezen in de Zambiaanse mijnbouw, die de afgelopen jaren sterk is toegenomen, leidt vaker tot klachten onder Zambiaanse arbeiders. (Reuters, BBC)

Recordvangst wiet (105 ton) in Mexico

Tijuana, 19 okt. Mexicaanse politieagenten en militairen hebben bij invallen in de grensstad Tijuana gisteren zeker 105 ton marihuana gevonden. Het is de grootste drugsvangst in Mexico in jaren. De straatwaarde van de marihuana in Mexico bedraagt ongeveer 340 miljoen dollar (245 miljoen euro). Na schietpartijen heeft de politie in totaal elf verdachten gearresteerd. De politie kwam op het spoor van de drugs nadat patrouillerende agenten werden beschoten. De drugs zouden naar de VS worden vervoerd. De cannabisproductie door Mexicaanse drugskartels is vorig jaar met 35 procent gestegen tot 12.000 hectare, volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. (AP)

Abu Dhabi: vrouw slaan is toegestaan

Abu Dhabi, 19 okt. Mannen in de Verenigde Arabische Emiraten mogen hun vrouw en kinderen slaan, zolang de klappen maar geen sporen achterlaten op het lichaam. Dat heeft de hoogste rechter in de Emiraten bepaald in een zaak over een man die zijn vrouw en volwassen dochter kneuzingen had toegebracht met zijn vuisten. De rechter achtte de man schuldig aan mishandeling, maar merkte ook op dat islamitische wetgeving het toestaat om te „disciplineren”, mits dit geen sporen achterlaat. Het eerder deze maand uitgesproken vonnis is gisteren gemeld door een krant in Abu Dhabi. (AP)

Maffia-informante in zuur opgelost

Milaan, 19 okt. Een vrouw, die werkte als informant van de Italiaanse politie over leden van de Calabrische maffiatak ‘Ndrangheta, onder wie haar ex-vriend, blijkt ruim een jaar geleden te zijn gemarteld en vervolgens te zijn gedood. Haar lijk werd prompt opgelost in een grote hoeveelheid zuur. De politie maakte gisteren bekend dat de 35-jarige Lea Garofalo, die al bijna een jaar was vermist, door ontvoerders was meegenomen naar een plek in de buurt van Milaan. Ze wilden haar op deze wijze bestraffen voor haar samenwerking met de politie. De politie heeft vier mensen aangehouden in verband met de zaak. Twee andere betrokkenen zaten al in de gevangenis. (Reuters)

Fabriek Hongarije betaalt 5,5 miljoen

Boedapest, 19 okt. De aluminiumfabriek die begin deze maand centraal stond in de grootste milieuramp uit de Hongaarse geschiedenis gaat gedupeerden en nabestaanden van de negen slachtoffers compenseren met in totaal 5,5 miljoen euro. Dat heeft een van de directeuren van de fabriek, Lajos Tolnay gisteren verklaard. Tolnay zei dat hoewel „het nu nog onmogelijk is om te zeggen wie verantwoordelijk was er toch iets gedaan moet worden om het menselijk leed te verzachten.” Bij de ramp brak een dam van een reservoir met giftig slib, dat vervolgens twee dorpen overspoelde. (AFP)