Sport kort

Oud-schaatsster Gretha Smit woedend op NOC*NSF en KNSB

ARNHEM. Oud-schaatsster Gretha Smit heeft verbijsterd gereageerd op de straf die sportkoepel NOC*NSF en schaatsbond KNSB haar zaterdag oplegden. Beide instanties willen tot en met de Olympische Spelen van 2014 niet meer samenwerken met Smit, die bijna een jaar geleden stopte met haar sport. Ook komt Smit een jaar lang niet in aanmerking voor een nieuwe schaatslicentie. Haar voormalige coach Ingrid Paul kreeg dezelfde straf. De maatregelen volgen op de uitkomst van het rapport van de ‘commissie Turijn’, die begin juli constateerde dat het kamp rond Smit tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) de Poolse Katarzyna Wojcicka geld bood voor een startplek op de 5.000 meter. (ANP)

Schaatsbond steunt protest tegen lijnregel

HOOGLAND. De schaatsbond KNSB steunt de Nederlandse schaatsers in hun protest tegen de nieuwe lijnenregel van de internationale schaatsunie. Dat meldde de bond zaterdag. De nieuwe regel houdt in dat rijders automatisch worden gediskwalificeerd als zij op het rechte eind met hun schaats over de lijn tussen de binnen- en buitenbaan komen. De schaatsers zijn verbolgen over de in hun ogen overbodige regel. Mark Tuitert begon het protest met een twitteractie. (ANP)

Ruiter Schauly wint military Boekelo

BOEKELO. Donatien Schauly heeft gisteren de military van Boekelo gewonnen. De eventingruiter uit Frankrijk maakte op de slotdag zijn achterstand op Mark Todd uit Nieuw-Zeeland en de Duitse wereldkampioen Michael Jung goed. Schauly, die voor het afsluitende springparcours nog vierde stond, reed op het paard Ocarina du Chanois. Raf Kooremans zakte van de 15de naar de 24ste plaats. Met Demeter bleef hij desondanks de beste Nederlander in het klassement. (ANP)

Zeges voor Schreuder en Kromowidjojo

ROUEN. Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft afgelopen weekeinde bij de Arena Sprint Meeting in het Franse Rouen vier overwinningen behaald. De Nederlandse zegevierde op de 50 en 100 meter vrij en de 50 en 100 meter vlinderslag. Ze zwom haar eerste wedstrijden sinds een hersenvliesontsteking die ze in de zomer bij een trainingskamp in Tenerife opliep. Hinkelien Schreuder won bij de de wereldbekerwedstrijden in Singapore de 50 meter vrij en brons op de 100 meter vrij. Op de 100 meter wisselslag werd Schreuder in de finale gediskwalificeerd. (ANP)

Stoner wint opnieuw GP van Australië

PHILLIP ISLAND. De Australische MotoGP-coureur Casey Stoner heeft voor de vierde keer op rij de Grote Prijs van Australië gewonnen. De Ducati-coureur reed gisteren op het circuit van Phillip Island van start tot finish aan de leiding. De Spanjaard Jorge Lorenzo (Yamaha) kwam op ruim 8 seconden achterstand als tweede over de finish. Hij stelde vorig weekeinde in Sepang de wereldtitel in de koningsklasse al veilig. (ANP)

Hockeyers HGC als groepswinnaar door

EINDHOVEN. De hockeyers van HGC hebben de twee wedstrijden in de eerste ronde van de Euro Hockey League gewonnen. In Eindhoven versloeg de hoofdklasser gisteren Pembroke Wanderers uit Ierland (4-2). Zaterdag won HGC van Olimpia Kolos Sekvoia uit Oekraïne (9-2). HGC eindigde als eerste in groep F. (ANP)