Schaatsbond steunt 'opstand' van rijders

Schaatsbond KNSB steunt de Nederlandse schaatsers in hun protest tegen de nieuwe lijnregel van de internationale schaatsunie (ISU).

Volgens de nieuwe regel mogen schaatsers op het rechte eind niet langer de lijn tussen beide banen overschrijden. Veel topschaatsers sloten zich aan bij Mark Tuitert die vorige week ‘opstand’ aankondigde tegen de nieuwe regel, die de sport volgens hem nodeloos ingewikkeld maakt. Afgelopen weekeinde kreeg hij bijval van Sven Kramer.

De KNSB steunt nu het verzoek van de schaatsers de regel op te schorten. „Er bestaat immers al een regel dat je elkaar niet mag hinderen en daar voegt deze nieuwe regel in de ogen van de KNSB niets aan toe”, schreef de bond in het weekeinde in een verklaring.

De regel werd afgelopen zomer tijdens het ISU-congres in Barcelona ingevoerd. De KNSB stemde tegen invoering, maar de meerderheid van de schaatsbonden van andere landen was voor. „We waren en zijn het eens met de rijders dat deze nieuwe regel overbodig is en geen recht doet aan de sport”, zegt Arie Koops, directeur sport van de KNSB.

Formeel kan de regel pas bij het volgende ISU-congres in 2012 worden aangepast. Koops: „We zullen ons dan ook nadrukkelijk tot de ISU Council richten om te kijken of de internationale bond ervoor openstaat de lijnregel tussentijds op te schorten en bij het volgende congres opnieuw ter discussie te stellen.”