Frankrijk ligt stil door vele protesten

Workers of the manufacturer of microcontrollers, microprocessors and semiconductors Freescale, Thales and Continental who are also strikers again pensionreform block the traffic in Toulouse southern France on October 18, 2010. More than 1,000 petrol stations located on the forecourts of French supermarkets had run out of fuel amid strikes against pension reform, their industry association told AFP. AFP PHOTO / REMY GABALDA
Workers of the manufacturer of microcontrollers, microprocessors and semiconductors Freescale, Thales and Continental who are also strikers again pensionreform block the traffic in Toulouse southern France on October 18, 2010. More than 1,000 petrol stations located on the forecourts of French supermarkets had run out of fuel amid strikes against pension reform, their industry association told AFP. AFP PHOTO / REMY GABALDA AFP

Aanhoudende protestacties van vrachtwagenchauffeurs, havenarbeiders, spoorwegpersoneel scholieren tegen de pensioenhervorming in Frankrijk ontregelen het lucht- en wegverkeer en verhogen de politieke druk op president Sarkozy. Door een treinstaking vandaag in België rijden er ook geen treinen meer van en naar België, waardoor Frankrijk per spoor onbereikbaar is. De acties hebben het doorgaande lucht- en spoorverkeer vanuit Nederland sterk ontregeld. NS heeft een negatief reisadvies voor vandaag gegeven.

In Frankrijk had het lucht- en wegverkeer de afgelopen dagen al veel last van blokkades van raffinaderijen, waardoor luchthavens en benzinestations een gebrek aan brandstof kregen. Vliegtuigen die van buiten Frankrijk kwamen, kregen de instructie vóór vertrek te tanken voor de terugvlucht. Volgens de Franse regering is er weer voldoende kerosine op de grote luchthavens van Parijs: Charles de Gaulle en Orly, om te kunnen tanken. Alleen kleinere luchthavens zoals Nice en Nantes zouden door de aanhoudende acties nog te maken met een brandstoftekort.

De Beneluxtrein (de doorgaande trein naar Antwerpen en Brussel), de Thalys en de Eurostar naar Londen (vanaf Brussel-Zuid) rijden niet. Deze situatie zal de hele dag duren. De Belgische treinbonden die de staking organiseren zouden hun acties om 10 uur vanavond beëindigen. Voor het grensoverschrijdende treinverkeer is het dan te laat om de dienstregeling te hervatten.

Morgen dreigt de situatie voor het lucht-, spoor- en wegtransport in Frankrijk nog een stuk erger te worden door een algemene staking, waaraan ook bonden van luchtverkeersleiders deelnemen. Air France zegt morgen slechts een beperkt aantal vluchten te kunnen uitvoeren – veel binnenlandse en Europese vluchten zullen worden geannuleerd. De maatschappij geeft wel een „100 procent-garantie” dat alle langeafstandsvluchten doorgang zullen vinden. Probleem is dat veel van deze intercontinentale vluchten gebruik maken van ‘feeders’: aanvoervluchten naar Orly en Charles de Gaulle vanaf kleinere luchthavens in Frankrijk en Europa.

Ook veel langeafstandsvluchten van KLM lopen via doorverbindingen in Parijs. Naar verwachting zal de ontregeling van het luchtverkeer tot morgen avond twaalf uur duren.

Ondanks de stakingen op het spoor verwacht NS dat morgen en woensdag het treinverkeer via België naar Frankrijk deels normaal zal zijn. Zowel de Thalys Amsterdam-Brussel-Parijs als de Eurostar van Brussel naar Londen rijdt volgens dienstregeling, zegt NS.

Chauffeurs demonstreren mee: pagina 9