Dansbewegingen die eigenlijk niet kunnen

Een danser zonder benen en een imitatie van koningin Beatrix door choreograaf Hans van Manen zorgden voor de twee opmerkelijkste momenten in mijn televisieweekeinde. Beiden deden iets dat eigenlijk niet kan.

Als een politicus uit de school klapt over inhoudelijke mededelingen van het staatshoofd, betekent dat het einde van zijn carrière (hoewel Arend Jan Boekestijn tegenwoordig furore maakt als politiek commentator van Ochtendspits), maar een kunstenaar heeft daar minder boodschap aan.

In Kunststof TV (NTR) praatte Joost Karhof onder meer met Carine Crutzen, die Beatrix speelt in de film Majesteit, en met Van Manen over zijn jongste werk. Hij liet zich ontvallen vaak met de koningin over dans te spreken en dat die conversaties heel soepel verlopen omdat ze verstand heeft van het onderwerp. Maar toen hij haar onlangs, midden in de kabinetsformatie, vroeg hoe het met haar ging, maakte ze een afwerend gebaar dat volgens hem afgrijzen van de politieke actualiteit uitdrukte. Dat gevoel liet zich raden, maar niemand had verwacht dat we er al zo snel kennis van zouden kunnen nemen.

Nog onmogelijker waren de bewegingen van David Toole van het Britse gezelschap DV8, die op zijn handen een pas de deux danst in de film The Cost of Living (2004). Ik dacht echt even naar een computeranimatie te kijken. Fragmenten uit die wel degelijk realistische dansfilm kwamen langs in een aflevering van Podium (NTR) vanaf de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. Het was een rijkelijk geïllustreerde inleiding op het genre van de (korte) dansfilm. Mis de herhaling vannacht niet, want er is veel meer prachtigs te zien, zoals Dance Like Your Old Man (2007): vrouwen die het dansgedrag van hun vader nadoen.

Ook verscholen na middernacht was de korte eindexamenfilm Homerun (VARA) van Anna Keimpema te zien. Ondanks een matig scenario was die de moeite waard wegens de hoofdrol van acteur Johnny de Mol, als een hanige en leeghoofdige commodities broker. Ik heb een zwak voor de zachtmoedige bravoure van De Mol, die de laatste tijd alom aanwezig is op het kleine scherm. Hij handhaaft zich goed in het voortreffelijke ensemble van Penoza (KRO) en troont sterretjes mee naar exotische oorden in de reality show Waar is De Mol? (Veronica). In de binnenlanden van Suriname ontstond iets moois met Bridget Maasland, waarover de boulevardrubrieken niet uitgepraat raken.

Ook voert hij nu bedgesprekken met haar over zijn promiscue ‘verleden’ in Hoe vind ik een vent? (RTL5). De uitkomst van de daarin met veel zelfspot belichte zoektocht van Maasland naar een nieuwe partner was dus al bekend voor de eerste uitzending.