'Extreem ijdele' Kesler gooit bij afscheid olie op het vuur

Henk Kesler, ziet het als „een smetje” op zijn vertrek als directeur betaald voetbal dat hij de profsectie van de KNVB achterlaat in een „financiële malaise”. Dat zei hij gisteren bij zijn afscheid in Zeist. „Wij hebben daar als bond kennelijk toch te weinig grip op”, aldus Kesler. „We onderkenden te laat dat er geen ruimte is voor zoveel clubs in Nederland.” Hij beschouwt de verloren rechtszaak over het intrekken van de licentie van Fortuna Sittard als een dieptepunt in de tien jaar dat hij aan het bewind was bij de KNVB. „We kregen zeer terecht ongelijk van de rechter. Toen dacht ik: ‘Nu uitkijken dat ik de controle niet kwijtraak.”

Kesler was trots op de zilveren medaille voor de tweede plaats van Oranje bij het WK die hij afgelopen weekeinde uit handen kreeg van bondscoach Bert van Marwijk. En op het kampioenschap van ‘zijn’ club FC Twente, vorig seizoen. KNVB-voorzitter Michael van Praag vertelde dat Kesler er niet voor schroomde een arbiter uit het programma te halen wanneer deze, zoals Pieter Vink bij AZ-Twente, de club uit Enschede benadeelde. Kesler ontkende dat niet. „Dit heeft m’n opvolger Bert van Oostveen gedaan, maar wel op mijn verzoek.”

Benk Korthals, voorzitter van de raad van toezicht van de KNVB, omschreef Kesler als „bevlogen, snel en driftig”. En: „Met een enorme energie is hij heel besluitvaardig.” Over zijn uitspraak dat politiemensen „verwende ventjes” zijn, zei Korthals: „Als hij inziet fout te zijn geweest, maakt Henk zijn excuses zonder schuld te bekennen. En hij komt er nog mee weg ook! Kesler neigt wel eens naar een botte benadering, maar kan ook heel charmant zijn. Men vraagt mij soms: ‘Is die Kesler niet een beetje ijdel?’ Dan zeg ik: ‘Nee, hij is extreem ijdel.” Maar hij heeft tijdens zijn bewind de doelstellingen van het beleidsplan ruimschoots gehaald en laat de bond gezond achter.”

Kesler deelde nog een sneer uit aan Bayern München. De KNVB ruziet met de Duitse club over de blessures van de internationals Arjen Robben en Mark van Bommel. Toevallig werd gisteren het Sportmedisch Centrum in Zeist uitgeroepen tot FIFA Medical Centre of Excellence. „We hebben een kopie van de award meteen naar München gestuurd”, zei Kesler jolig. „Hiermee is wel aangetoond dat de artsen bij ons meer verstand van blessures hebben dan Mühler-Wohlfahrt van Bayern. Met zijn Allo-Allo-Engels wees hij ons steeds maar op een boek waarin stond dat spierblessures rust nodig hebben. Wie heeft dat boek dan geschreven, vroeg ik. Dat was hij zelf.”