Bezuiniging treft ook kunst zonder subsidie

Het uitje van de hardwerkende Nederlander wordt er niet goedkoper op. Ook liefhebbers van André Rieu en Frans Bauer zijn slachtoffer van de beoogde bezuinigingen op kunstsubsidies, zegt Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties. Populaire genres als musical, cabaret en lichte muziek worden hard getroffen.

Volgens Van Lambaart is de aangekondigde btw-verhoging van 13 procentpunt op theaterkaartjes een klap voor ondernemers. Hij stelt dat de theaters de btw-verhoging alleen kunnen opvangen door de kaartjes gemiddeld 13 procentpunt duurder te maken. Andere mogelijkheden zijn er volgens Van Lambaart niet.

De kaartverkoop loopt nu al dramatisch terug, aldus Van Lambaart. „Vorig jaar hadden we 7 procent minder bezoekers; dit jaar zou het wel eens 10 tot 12 procent kunnen zijn.” Dat zal er ook toe leiden dat het kabinet veel minder aan deze maatregel gaat verdienen dan het denkt.

Van Lambaart: „Ik heb altijd gedacht dat de VVD een partij was die vóór de ondernemers stond. Maar als dit doorgaat, maakt het kabinet juist het ondernemerschap van de vrije producenten onmogelijk.”

De man die de bezuinigingen moet gaan uitvoeren, is de VVD’er Halbe Zijlstra. De nieuwe staatssecretaris Cultuur heeft zich niet uitgelaten over de kwestie. Op kunstgebied is de 41-jarige Fries een onbeschreven blad, al is hij een liefhebber van zware muziek. Na een debat zet hij graag een cd op van Metallica.

Kabinet treft musical, profiel Halbe Zijlstra: pagina 9

Kunst: een linkse hobby? Debat in De Rode Hoed in Amsterdam, maandag 18 oktober, informatie: pagina 3