Vrolijke gezichten bij nieuwe ministersploeg

Een stralend onbevreesde Jan Kees de Jager (CDA) ging vandaag op weg naar het ‘fotomoment’ op de trappen van het paleis Huis ten Bosch. De nieuwe (en oude) minister van Financiën had het volste vertrouwen in zijn nieuwe collega’s in het kabinet van VVD en CDA, onder leiding van premier Mark Rutte. Dit kabinet belooft 18 miljard te bezuinigen, en dat gaat „uitstekend lukken”, zei De Jager. Hij voorziet geen probleem met ministers die straks wegens de heftige kortingen op hun budget om geld kunnen komen bedelen.

Het vrolijke clubgevoel was vanmorgen ook bij de andere ministers ruimschoots aanwezig. Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA), na hun eerste vergadering: „Iedereen heeft er zin in, er is chemie.” Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA): „Dat belooft veel goeds.”

De VVD-ministers lauwerden hun leider Mark Rutte. Henk Kamp (Sociale Zaken): „Ik ben al jaren lid van de fanclub van Mark Rutte.” Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu): „Hij was heel goed en heel erg strak, een hele goede regisseur.”

De nieuwe minister van Immigratie, CDA’er Gerd Leers, bevestigde dat hij met PVV-leider Geert Wilders had gesproken voor hij de post aannam. In het verleden had hij zich zeer kritisch over Wilders uitgelaten. „Het is goed precies tegen elkaar zeggen waar je aan toe bent.”