Spannend op veel niveaus

Briefgeheim

Regie: Simone van Dusseldorp. Met: Hanna Obbeek, Daan Schuurmans, Filip Peeters. In: 100 bioscopen.***

Met een opgefriste en gemoderniseerde variant van Jan Terlouws kinderboekklassieker Briefgeheim (1973) opent regisseur Simone van Dusseldorp (Diep, Kikkerdril) deze week het Cinekid Festival, dat eerst buiten Amsterdam begint en vanaf volgende week op de festivallocatie op het Westergasterrein. Met Briefgeheim heeft Cinekid een gedroomde opener: Nederlands, niet te hoog gegrepen, meedingend in de hoofdcompetitie en de nieuwe Nederlandse competitie.

Het verhaal van de elfjarige Eva die krankjorum wordt van haar kibbelende ouders, besluit van huis weg te lopen en dan de geheimzinnige brief vindt, is spannend op meerdere niveaus. In handen van Van Dusseldorp is het vooral een kundige avonturen- annex actiefilm geworden.

Al blijft het coming-of-age verhaal van het prepuberale meisje dat haar ouders in een nieuw licht leert zien wel degelijk overeind, met name door de charmante rol van Daan Schuurmans als de vader die zowel een good als een bad guy kan zijn. De sympathie en interesse liggen duidelijk bij de kinderen en niet bij de schurken, die tamelijk eendimensionaal uit de bocht komen, met woeste blikken, dichtgeknepen ogen en vervaarlijk opgetrokken wenkbrauwen als expressiemiddel.

Dana Linssen