Bijna-voetbaloorlog met Duitse Bayern

De relaties tussen Bayern München en de KNVB zijn tot het nulpunt gedaald nu ook Mark van Bommel weken geblesseerd is. „Hij moet zich afvragen wie zijn werkgever is.”

Onderwerp/Subject: Holland - European Championship Qualifier Reklame: Club/Team/Country: Holland Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: Holland's Mark VAN BOMMEL after substitution on the bench. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #03 #05 $38 ±1285000174020 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Holland - European Championship Qualifier Reklame: Club/Team/Country: Holland Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: Holland's Mark VAN BOMMEL after substitution on the bench. (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: #03 #05 $38 ±1285000174020 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

De Nederlanders hebben het gedaan. Na Robben hebben ze ook Van Bommel gesloopt. „Holland maakt de volgende ster van Bayern kapot”, schrijft de Duitse boulevardkrant Bild vandaag op zijn sportpagina’s.

Weinig is er over van de vorig seizoen zo innig beleden voetballiefde tussen Beieren en Nederland. Een op de spits gedreven conflict over de omstreden deelname van Bayern-speler Mark van Bommel aan de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Zweden (4-1) heeft tot volkomen verstoorde verhoudingen geleid tussen de leiding van FC Bayern en de KNVB. Van Bommel keerde net als Arjen Robben geblesseerd terug.

Van Bommel had al weken last van zijn rechterknie, maar de blessure was naar eigen zeggen „onder controle”. Tijdens het duel Moldavië verergerde de blessure na een val. En vlak voordat de aanvoerder van Oranje tegen Zweden werd gewisseld viel hij opnieuw op zijn rechterknie. Van Bommel verklaarde vanmorgen tegen VI dat een scheurtje in een omhulsel van een spier is ontdekt. Mogelijk is er sprake van een ontsteking in het kniegewricht. Van Bommel is mogelijk weken uit de roulatie.

De emoties zouden niet zo hoog zijn opgelopen als het lot FC Bayern München gunstiger was gezind. Maar de machtigste, rijkste en meestal beste voetbalploeg van Duitsland is door de slechtste seizoensstart ooit in problemen gekomen. Het elftal van trainer Louis van Gaal staat na zeven wedstrijden op de twaalfde plaats.

Sterspeler Robben is met een hamstringblessure weg tot na de winterstop. Nederland krijgt de schuld daarvan. Robben blesseerde zich vlak voor het WK in Zuid-Afrika, liet zich door Nederlandse fysiotherapeuten met succes behandelen, keerde terug naar München en bleek vervolgens zo ernstig geblesseerd dat hij maanden niet kan spelen.

Bayern-aanvoerder Van Bommel is nu ook uitgevallen. „Helaas is precies datgene gebeurd wat we verwacht hadden”, reageerde Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van FC Bayern, gisteren verbitterd. Zonder Robben en Van Bommel moet de regerend kampioen zaterdag thuis tegen Hannover 96 spelen. Dat wordt een hele klus. Hannover staat op een glorieuze derde plaats en voetbalt momenteel heel wat beter dan Bayern.

Net zo geprikkeld als Rummenigge was Uli Hoeness, topbestuurder van de Beierse club. Hij hekelde de Nederlandse aanpak. „Eigenlijk had ik verwacht dat de Hollanders na de onvoorstelbare gebeurtenis met Arjen Robben een toontje lager zouden zingen en eindelijk hun mond eens zouden houden”, zei hij tegen een Beiers radiostation. Over Van Bommel zei Hoeness: „Ook Mark moet zich langzamerhand afvragen wie zijn werkgever is. Als hij al weken knieproblemen heeft, dan had hij het spel tegen Zweden kunnen laten schieten.”

De kennelijk oude problemen bij Van Bommel, zijn inzet tegen Zweden en vooral het feit dat Bayern de rekening daarvan gepresenteerd kreeg heeft in München kwaad bloed gezet. De Beierse club is er in Duitsland aan gewend zijn zin te krijgen. Bayerns wil is wet – de wet van de sterkste. Dat de Nederlandse voetbalbond niet meteen met de poten omhoog is gaan liggen kwam als een verrassing voor de clubbestuurders in München. De boosheid nam toe, de toon ging omhoog en alle verbale registers werden opengetrokken. Aan dagblad Bild, onvoorwaardelijk fan van Bayern München, is goed te zien waartoe zoiets kan leiden: tot een bijna-voetbaloorlog tussen Duitsland en Nederland.

Voor coach Van Gaal, die zich tot nu toe op de vlakte houdt, is winst in de wedstrijd tegen Hannover 96 van groot belang. Hij heeft zich eind vorig seizoen na het behaalde kampioenschap als een zonnekoning laten fêteren. In Bild heeft hij de afgelopen weken met veel aplomb zijn memoires gepubliceerd. Maar als hij met Bayern blijft verliezen en nog verder afzakt dan de twaalfde plaats, krijgt hij met de Münchense knoet te maken. De clubleiding eist resultaat, altijd en overal.

Alsof de ellende bij Van Gaals elftal nog niet genoeg is, is ook speler Franck Ribéry met een blessure uitgevallen. Hij en Robben waren vorig seizoen de veelvuldig scorende tandem waar de kampioensploeg op draaide, samen met spits Miroslav Klose. Klose moet het noodgedwongen eveneens rustig aan doen. Hij raakte in het recente kwalificatieduel Kazachstan-Duitsland (0-3) geblesseerd en kan tien dagen niet spelen.

De ervaringen van het vorige seizoen tonen aan dat alle leed en irritaties geleden zijn zodra Bayern weer gaat scoren. Vorig jaar rond deze tijd ging het ook slecht met de ploeg van Van Gaal. Toen het elftal eindelijk begon te spelen, was het met de concurrentie snel gedaan.