Ajax dieper in de rode cijfers dan verwacht

Met een verlies van 22,8 miljoen euro is Ajax vorig seizoen 2009-2010 dieper in de rode cijfers terechtgekomen dan verwacht. Dit is het gevolg van het niet vorderen van een belastingteruggave van 2,9 miljoen euro. Alleen in het boekjaar 2001-2002 was het negatief resultaat groter (25,8 miljoen).

Doordat er geen spelers werden verkocht voor substantiële bedragen aan buitenlandse clubs was al bekend dat het tekort rond de twintig miljoen euro zou bedragen. De opbrengst van vergoedingssommen bij transfers was 13,5 miljoen euro negatief. De netto omzet steeg wel, met 3,4 procent van 67,2 naar 69,5 miljoen euro. Maar ook de bedrijfskosten gingen omhoog met 2,5 miljoen euro naar 82,6 miljoen euro. Ajax keerde voor 48,8 miljoen euro aan salarissen uit. Voor honoraria van spelers en technische staf werd 5,3 miljoen euro meer uitgetrokken.

Het negatief resultaat wordt onttrokken aan de reserves. Het eigen vermogen van Ajax is daardoor gedaald naar 39,2 miljoen euro. De Amsterdamse club verwacht dat de huidige deelname aan de Champions League tot een verbetering van het operationeel resultaat zal leiden van zeker tien miljoen euro. Opbrengst van transfers kunnen bewerkstelligen dat het huidige boekjaar 2010-2011 met een positief resultaat wordt afgesloten, zo stelt Ajax optimistisch.

De bekerwinnaar van vorig seizoen is vooralsnog door de KNVB ingedeeld in categorie 2 waarin zich clubs bevinden die in een zorgelijke financiële staat verkeren. De eredivisieclubs Roda JC, Feyenoord, Willem II, NEC en Excelsior lijden ook grote verliezen en staan onder verscherpt toezicht van de voetbalbond.