Wetenschap kort

Eerste patiënt met stamcellen uit embryo behandeld

Door een onzer redacteuren

rotterdam. In Atlanta (VS) is vrijdag de eerste patiënt behandeld met een therapie op basis van embryonale stamcellen. Dat heeft het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Geron bekendgemaakt. Het bedrijf ontwikkelde de therapie voor mensen met een dwarslaesie. Sinds de isolatie van de eerste stamcellen uit menselijke embryo’s (1998) hopen artsen er mensen mee te behandelen. Uit de cellen kunnen allerlei celtypen gekweekt worden, zoals weefsel om het ruggemerg te repareren. Geron kreeg in januari 2009 al toestemming van de geneesmiddelenautoriteit FDA om de studie te doen. Het fiat werd zeven maanden later weer ingetrokken, omdat proefdieren cysten kregen. Na aanvullend onderzoek mag Geron nu toch patiënten behandelen.

Geen bliksem in atmosfeer van Mars

Door een onzer redacteuren

rotterdam. In de ijle atmosfeer van Mars komt geen bliksem voor. Een speurtocht door de Mars Express, de Europese satelliet die om de rode planeet draait, heeft geen enkel teken in die richting opgeleverd (Geophysical Research Letters). De mogelijkheid van bliksemontladingen werd gesuggereerd omdat op Mars zware stofstormen voorkomen die grote hoogten kunnen bereiken. Door onderlinge botsingen van zand- en stofdeeltjes ontstaan hierin tegengestelde elektrische ladingen die tot bliksemontladingen zouden kunnen leiden.

Gebruik proefdieren in EU blijft gelijk

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Het aantal proefdieren in de Europese Unie is tussen 2005 en 2008 ongeveer gelijk gebleven: 12 miljoen dieren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie. Drie landen zijn grootverbruikers: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland deden samen meer dan de helft van alle dierexperimenten. Nederland gebruikte een half miljoen proefdieren. Het aantal dierproeven daalt hier al sinds de jaren 80 en vermindert nog altijd licht.