Prijzen van voedsel stijgen weer

De prijzen van graan, maïs en soja stijgen opnieuw. Door tegenvallende oogsten als gevolg van slecht weer is de nervositeit op de agrarische grondstofmarkten sterk toegenomen.

Elke nieuwsontwikkeling leidt tot forse prijsschommelingen. De maïsoogst in de Verenigde Staten zal dit jaar niet uitkomen op 334,3 miljoen ton maar op 321,7 miljoen ton. Deze bijgestelde prognose van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA, leidde deze week onmiddellijk tot flinke prijsstijgingen van maïs op de termijnmarkten. De VS zijn de grootste producent en exporteur van maïs en soja ter wereld. De prijzen van tarwe en soja stegen mee.

Hoewel de Amerikaanse maïsoogst fors lager uitvalt dan verwacht is het „nog steeds een recordoogst”, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. Hetzelfde zag hij twee maanden geleden gebeuren met tarwe. „De prijzen stegen fors terwijl de tarweoogst de op drie na hoogste was van alle tijden.”

De markt voor landbouwgrondstoffen is „nerveus” zegt ook analist Marco Gulpers van ING. „Rusland is als grote speler op de markt weggevallen. Als er dan onzekerheid ontstaat over opbrengsten, kun je op twee vingers natellen dat het gevolgen heeft voor de prijzen.”

Gulpers verwacht dat de grondstofprijzen in ieder geval „het komende half jaar” hoog zullen blijven. Fundamenteel verwachten analisten dat de mondiale vraag naar agrarische grondstoffen zal toenemen omdat de wereldbevolking groeit en omdat de welvaart in met name China toeneemt, waardoor steeds meer mensen vlees zullen gaan eten. Voedsel zal daardoor duurder gaan worden. Tot een voedselcrisis, zoals die optrad in 2007/2008, zal het niet leiden. Analisten voorzien een geleidelijke stijging.

Een derde van de Amerikaanse maïsoogst gaat naar de productie van bio-ethanol. De rest gaat hoofdzakelijk naar de vleesproductie, als voer voor varkens, kippen en runderen. Volgens analist Dirk Jan Kennes van de Rabobank hangen de markten van maïs en soja nauw samen. „Boeren verbouwen het op dezelfde grond en moeten ieder seizoen kiezen wat zij inzaaien. Om te voorkomen dat er straks een tekort aan sojabonen ontstaat, zijn kopers van soja nu al gedwongen hun inkoopprijzen omhoog te duwen.”

Hoewel de markten van maïs en tarwe volgens Kennes „twee afzonderlijke dynamieken” hebben, schakelen met name Europese veevoederproducenten vaak heen en weer tussen maïs, tarwe en andere granen in veevoer. Hierdoor volgen prijsbewegingen elkaar.

Rusland moet weer graan importeren: pagina 16