Grote kul

opinext@nrc.nl

Nrc.next-hoofdredacteur en columnist Rob Wijnberg stelt dat het niet aan de rechter is om te oordelen over de uitspraken van Wilders (nrc.next, 11 oktober). De kiezer moet maar uitmaken of Wilders’ uitspraken door de beugel kunnen.

Dat standpunt is natuurlijk grote kul want het gaat hier niet om een verkiezing, maar om een strafzaak. Wilders wordt verdacht van strafbare feiten en de rechter onderzoekt en bepaalt of hij strafbaar is of niet. Niet het volk, niet de journalistiek en ook niet de politici.

Gelukkig leven we in een land waarin onafhankelijke rechters over dit soort zaken beslissen. Het is toch onvoorstelbaar dat er in deze tijd zelfs aan deze kernwaarden van onze democratie wordt gemorreld! Hebben we dan helemaal niets geleerd van Duitsland in de jaren 30 van de vorige eeuw toen de rechtspraak, in navolging van de publieke opinie, in de ban raakte van het gesundes Volksempfinden?

G. J. Oud

Nijmegen

Opinieartikelen en brieven kun je sturen naar:opinext@nrc.nl