Tilburg schiet Willem II opnieuw te hulp

De gemeenteraad van Tilburg is gisteravond dankzij steun van de vijf coalitiepartijen akkoord gegaan met een subsidie aan Willem II ter grootte van 1,2 miljoen euro. De nummer achttien uit de eredivisie krijgt het geld voor deelname aan maatschappelijke activiteiten, zoals bezoeken van selectiespelers aan ziekenhuizen en trapveldjes. De uitkering van 1,2 miljoen euro is uitgesmeerd over vijf jaar met ingang van het vorige seizoen.

Eerder dit jaar moest PvdA-wethouder Jan Hamming van Sport nog een voorstel intrekken om aan Willem II zo’n vier ton subsidie uit te keren. Het voorstel kreeg geen steun in de raad. Wel volgde een huurverlaging toen de gemeenteraad geconfronteerd werd met het dreigende faillissement van Willem II.

De twijfelende coalitiepartijen VVD en GroenLinks gingen gisteravond alsnog akkoord omdat de gemeenteraad geen heil zag in een dreigende rechtszaak van Willem II over de subsidie die ze van eerdere seizoenen nog moesten ontvangen. De voltallige oppositie stemde tegen de subsidie aan de eredivisionist. De oppositiefracties verwijten de wethouder onder meer dat de gemeenteraad geen keuze heeft om tegen de subsidie te stemmen. Een motie van wantrouwen aan het adres van de ‘gewaarschuwde’ PvdA-wethouder Hamming kreeg nog onvoldoende steun (9 tegen 36 stemmen) en haalde het niet.

De wethouder opperde eerder in een interview in deze krant dat de gelden die de Nederlandse voetbalbond KNVB verdiende met het WK voetbal in Zuid-Afrika (19 miljoen euro) ten goede moesten komen aan noodlijdende clubs in het betaald voetbal. Naar zijn mening was de KNVB „er mede verantwoordelijk voor dat het betaald voetbal doodziek is”.

Vorige week besloten gemeenten die een betaald voetbal organisatie (BVO) huisvesten, meer te gaan samenwerken, om een eerlijke sector betaald voetbal te creëren. Uit een enquête van de NOS bleek dat de gemeenten nauwelijks zicht hebben op de financiële situatie van clubs, terwijl er de afgelopen vijf jaar voor 300 miljoen euro geïnvesteerd werd. Gemeenten hielpen de voetbalclubs door skyboxen of het trainingscomplex te kopen. Zo voorkomen gemeenten directe staatsteun, die bij wet verboden is.