Stil makende verhalen

Oorsprong van Internationaal Danstheater. Gezien: 9/10 te Amersfoort. T/m 26/2/2011. Inl: www.intdanstheater.nl ***

Door het nieuws dat het Internationaal Danstheater zichzelf na dit seizoen min of meer opheft, krijgt de nieuwe voorstelling Oorsprong van Xander Straat en Yaron Abulafia extra lading. Natuurlijk lag al vast dat niet ‘de zijderoute’ of internationale liefdesrituelen als thema zouden dienen, maar de herkomst van de leden van het gezelschap. Door hun dreigend ontslag voelt het als een afscheid.

Treurig is de voorstelling echter geenszins. Het openingsbeeld is een treffer: in een omlijsting van tulpen staan de dansers in Nederlandse klederdracht verstild. Langzaam komen ze in beweging (waarbij de boerse Hollandse dansen geen gevoel van nationale trotse oproepen) en beginnen de verhalen los te komen. Sommige maken stil: een danseres vluchtte voor het oorlogsgeweld in Sarajevo, een muzikante vertelt over haar jeugd in het Argentinië van Videla. De vrolijke noot komt van een Roemeen die, zeer naar genoegen, zijn kinderjaren doorbracht tussen Roma-zigeuners, te herkennen aan trainingspakken, goud, horloges en mobieltjes – de clichés worden niet geschuwd.

Meestal wordt zo’n ontboezeming gevolgd door een dans- of muziekstuk uit het betreffende land, soms wordt het patroon doorbroken en is er tijd voor een korte, hedendaags choreografie. Een enkele keer lijkt de voorstelling te hinten naar de penibele situatie van de groep: een percussionist vertelt dat hij, na een invalbeurt, het gezelschap nooit meer heeft verlaten. ‘Tot vandaag dan.’