Schaatsers in opstand op Twitter: RT or reply #drbibberregel

Schaatsers mogen niet meer met hun schaats over de lijn komen op het rechte eind.

De dr. Bibber-regel leidt tot verzet onder topschaatsers, onder wie Mark Tuitert.

Het schaatsseizoen is koud begonnen, maar de haren van olympisch kampioen Mark Tuitert staan al recht overeind. Met een aantal collega-topschaatsers komt de 1.500-meterspecialist „in opstand” tegen de nieuwe regel dat rijders automatisch worden gediskwalificeerd als zij op het rechte eind met hun schaats over de lijn tussen de binnen- en buitenbaan komen.

Afgelopen weekeinde werden Wouter Olde Heuvel en Jan Blokhuijsen bij wedstrijden in Heerenveen de eerste slachtoffers van de nieuwe regel van de Internationale Schaatsunie (ISU). Wie met zijn schaats over de lijn gaat ligt eruit. Of de rijders een tegenstander hinderen is niet meer van belang.

„Het is tijd om in opstand te komen”, zei Tuitert gistermiddag strijdlustig vanuit zijn trainingskamp in het Italiaanse bergdorp Collalbo. „Ik vind echt dat deze regel moet worden teruggedraaid. Dit brengt de sport enorme schade toe. Als ik een wedstrijd win omdat een snellere schaatser werd gediskwalificeerd door deze regel, weiger ik naar het podium te komen.”

Veel toppers, onder wie olympisch kampioen Ireen Wüst, sloten zich via Twitter aan bij het verzet van Tuitert tegen wat de schaatsers inmiddels de dr. Bibber-regel noemen – naar het elektronische spel waarbij spelers ‘af’ zijn als ze een randje raken. Na talloze reacties uit Nederland gaf Tuitert zijn revolte gistermiddag een internationaal tintje. „Speedskaters and speedskating friends lets revolt against the new ISU ‘line rule’!”, twitterde hij vanuit de Dolomieten.

Tuitert herinnert eraan dat hij onder de nieuwe regel eerder dit jaar in olympisch Vancouver geen goud zou hebben gewonnen op de 1.500 meter. „Ik reed daar één centimeter over de lijn”, zegt hij. „Ik ben de laatste veertig meter van mijn race altijd steenkapot. Dan zie je die lijn niet eens meer. Dit kan zo’n grote impact krijgen op het schaatsen. Dit is niet meer uit te leggen aan het publiek.”

Hij heeft een belangrijke bondgenoot in oud-schaatser Erben Wennemars, die zich al eerder afzette tegen de regels in het schaatsen. Wennemars, eerder dit jaar gestopt met topschaatsen, vindt dat het hoogtijd is dat de rijders zich verenigen. „We zijn al jaren bezig de sporters te verenigen. Deze regel kan een mooie aanzet zijn om ook echt een stem te laten horen”, zegt Wennemars.

Tuitert en Wennemars vinden vooral dat „de focus” van de ISU verkeerd ligt. Wennemars: „Het moet in het schaatsen om de strijd gaan. De sterkste moet winnen. Het gaat de laatste jaren alleen maar over blokjes en lijntjes waar je binnen moet blijven. Het is geen kunstschaatsen! Deze sport is al zo moeilijk te verkopen in het buitenland.”

Wennemars zou het goed vinden als de schaatsers de komende weken actie ondernemen tegen de nieuwe regel, al erkent hij dat hij als ex-schaatser gemakkelijk praten heeft. „Maar misschien moeten de schaatsers het maar eens proberen, bij de eerste wereldbekerwedstrijd, gewoon allemaal expres door alle lijnen heen rijden. Dan moet ik nog zien wat er gebeurt.”

Volgens scheidsrechter Jan Augustinus, eerder dit jaar ook actief in de Olympic Oval in Richmond, bij Vancouver, was er bij de ISU weinig discussie over de regelwijziging. Ook hijzelf maakt er weinig ophef over. „In de atletiek moeten hardlopers ook binnen hun baan blijven. Waarom niet bij het schaatsen? De banen zijn vier meter breed, daar moet je makkelijk tussen kunnen blijven.”

Volgens Augustinus komt het „raar” over als een schaatsster als Martina Sablikova „met twee benen in de andere baan” rijdt, zoals de Tsjechische olympisch kampioene soms deed. Die ‘stijl’ behoort nu definitief tot het verleden. Augustinus verwacht dat de schaatsers na een paar weken gewend zullen zijn aan de nieuwe regel.

Augustinus verwijst naar een vergelijkbare wijziging van twee jaar geleden, waarbij de rijders vanuit de buitenbocht niet meer de binnenbocht mochten insnijden.

In de eerste wedstrijden na de regelwijziging viel er inderdaad een aantal slachtoffers, maar de rijders pasten zich snel aan. Tijdens de Winterspelen in Vancouver – anderhalf jaar na de invoering – werden slechts twee rijders ‘betrapt’ op het doorkruisen van de lijn vanuit de buitenbocht. Augustinus: „Dat is niet veel op zo veel starts.”