Israël stelt eis voor bouwstop

Een nieuwe, beperkte bouwstop in nederzettingen in bezet gebied is mogelijk als de Palestijnse Autoriteit Israël als joodse staat erkent. Dat heeft de Israëlische premier Netanyahu gisteren in het parlement gezegd. De Palestijnen hebben het voorstel meteen afgewezen.

Netanyahu heeft eerder al gezegd dat hij Palestijnse erkenning van Israël als joodse staat eist als onderdeel van een vredesregeling. Maar het was de eerste keer dat hij deze eis in verband bracht met de bouw in nederzettingen.

De vorige maand begonnen ronde in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is twee weken geleden weer in een impasse geraakt toen de Israëlische regering weigerde een tijdelijke bouwstop te verlengen. Tegen de bouwstop, die niet voor Oost-Jeruzalem gold, bestond binnen Netanyahu’s rechtse coalitie en haar achterban veel verzet. De Palestijnse president Abbas wil echter niet doorpraten als de bouwstop niet wordt verlengd.

Netanyahu zei gisteren dat „aangezien de Palestijnen verwachten dat wij een Palestijnse staat zullen erkennen als hun nationaal thuisland, wij zijn gerechtigd te verwachten dat zij Israël erkennen als ons nationaal thuisland”. Maar een woordvoerder van Abbas onderstreepte dat „de kwestie van de joodsheid van de staat niets te maken heeft” met de nederzettingen. Hij wees erop dat de Palestijnen de staat Israël hebben erkend en dat dit voldoende is.

Volgens het Palestijnse leiderschap komt zo’n stap de facto neer op het opgeven van het recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen die in eerdere oorlogen zijn gevlucht of gedwongen te vluchten. Bovendien zou het de rechten van de 20 procent Arabische burgers van Israël aantasten. Het voorstel van een eed van trouw aan de joodse staat Israël voor niet-joodse immigranten waartoe de regering zondag besloot, werd om dezelfde reden direct door de Palestijnen verworpen. (Reuters)