Hongarije arresteert baas aluminiumbedrijf

De directeur van het Hongaarse aluminiumbedrijf MAL, waar vorige week een ernstig ongeluk gebeurde met vervuild rood slib, is gisteren opgepakt. Dat heeft premier Viktor Orban bekendgemaakt tijdens een debat in het parlement. Orban kondigde daar ook aan dat de Hongaarse overheid het beheer van MAL overneemt en dat de eigendommen van de onderneming tijdelijk worden bevroren en de productie in alle vestigingen wordt stilgelegd.

Volgens de premier is het in het belang van het hele land dat de aluminiumfabriek op een veilige manier wordt heropgestart. Dat is nodig om de duizenden banen van de arbeiders bij MAL veilig te stellen. De overheid wil op deze manier ook zorgen voor een correcte afhandeling van de schadevergoedingen.

Bij het ongeluk vorige week, waarbij enkele dorpen in de buurt van het bedrijf met een rode smurrie werden overspoeld, vielen minstens acht doden en raakten tientallen mensen gewond. Het ongeval gebeurde toen een dam van een afvalreservoir, waar een giftig bijproduct van de aluminiumproductie wordt opgeslagen, het begaf. De afgelopen dagen kwam er erg veel kritiek op zowel het bedrijf als de overheid, omdat de veiligheidsmaatregelen onvoldoende zouden zijn nageleefd en er onvoldoende toezicht werd gehouden.

De dam om het reservoir dreigt nu volledig in te storten. Als er opnieuw slib zou vrijkomen zou dat ernstige gevolgen kunnen hebben voor mens en milieu. Er ligt nog 2,5 miljoen kubieke meter slib opgeslagen.

Afgelopen zaterdag werden de 800 inwoners van Kolontár, een dorp vlakbij het reservoir dat de eerste keer ook al zwaar werd getroffen, geëvacueerd na de ontdekking van een nieuwe scheur in de damwand. Driehonderd militairen, meer dan honderd voertuigen en vijf treinen staan klaar om ook de mensen uit Devecser, waar tussen de 5.000 en 6.000 mensen wonen, snel te evacueren. Intussen wordt geprobeerd de 620 meter lange damwand te versterken op de plek waar die eerder is doorgebroken. (AP, Reuters)