Windows Phone 7 debuteert met LG, HTC en Samsung

Microsoft doet een koude herstart: het gloednieuwe Windows Phone 7 gaat de strijd aan met de dominante smartphoneplatforms van Apple en Google. En Symbian, niet te vergeten.

Samsung-7

Samsung Omnia 7:, 4 inch scherm (800x 480 pixels), 1 GHz processor, 8 GB opslag, 5 MP camera & HD video; prijs nog niet bekend Samsung Omnia 7:, 4 inch scherm (800x 480 pixels), 1 GHz processor, 8 GB opslag, 5 MP camera & HD video; prijs nog niet bekend

Na de belofte die Microsoft deed in februari zijn de eerste toestellen met Windows Phone 7 nu ook een feit. Althans, in de wereld buiten Nederland. In Europa worden alleen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië en Italië bediend (vanaf 21 oktober). In november zijn de Verenigde Staten aan de beurt. Wie een Windows Phone 7 telefoon koopt in Nederland krijgt dus voorlopig een Engelstalige versie en kan sommige diensten, zoals Zune Pass, niet gebruiken. Dat maakte Microsoft vandaag bekend in Londen, op de officiële introductie van het nieuwe mobiele platform dat het moet gaan opnemen tegen iOS4 en Android.

HTC-7-Trophy-_Front

HTC Trophy 7:, 3,8 inch scherm met 800×480 pixels, 1 Ghz processor, 8 GB geheugen, 5 MP camera & HD video Prijs: 499 euroHTC Trophy 7:, 3,8 inch scherm met 800×480 pixels, 1 Ghz processor, 8 GB geheugen, 5 MP camera & HD video Prijs: 499 euro

Microsoft staat er op mobiel gebied niet rooskleurig voor: het marktaandeel Windows Mobile 6.5 is gesmolten, het KIN-project werd in de kiem gesmoord. Windows Phone 7 is volledig opnieuw gebouwd en begint bij versie 1, terwijl Apple en Google al enkele jaren hebben kunnen sleutelen aan hun mobiele besturingssystemen. Een nieuwe gebruikerservaring, met vierkante blokken en ’tiles’ (tegels) die op het beginscherm staan. Nokia, marktleider op het gebied van smartphones, kiest voor een andere strategie en probeert zijn huidige OS, Symbian, net zolang aan te passen totdat een compleet nieuw MeeGo-platform gereed is. Nokia’s topmodellen draaien nu op Symbian ^3.

lgoptimusfrontback

LG Optimus 7, onder meer 3,8 inch scherm en 16 GB geheugen. Prijs: 549 euro.LG Optimus 7, onder meer 3,8 inch scherm en 16 GB geheugen. Prijs: 549 euro.

Microsoft besloot Windows Mobile 6.5 te laten voortbestaan voor de zakelijke markt, maar het upgraden van oude toestellen naar Windows Phone 7 is niet mogelijk. Ook software is niet uitwisselbaar. Dat betekent dat Microsoft opnieuw ontwikkelaars moet lokken naar Windows Marketplace om software te bouwen die het kan opnemen met het aanbod in de App Store van Apple en Googles Android Market.

Steve Ballmer heeft nu in ieder geval iets concreets in handen: LG, HTC en Samsung komen met verschillende WP7-toestellen, en ook Dell doet mee met de Venue Pro. Het gaat om negen verschillende telefoons in totaal. Alvast wat afbeeldingen van de aangekondigde modellen, meer details over  het Windows Phone 7 OS volgen later.

Een bescheiden begin

Carolina Milanesi, analist van onderzoeksbureau Gartner, is op haar blog gematigd optimistisch over de kansen van Microsoft om succesvol terug te keren op de smartphonemarkt: “Het is een verbetering ten opzichte van Windows Mobile 6.5 en zal Microsoft meer geld opleveren. Maar ik weet niet of Windows Phone 7 over 5 jaar  nog een sleutelrol zal spelen.” Het OS maakt volgens Milanesi alleen een kans als Microsoft erin slaagt Windows Phone 7 te verkopen als een ‘cool’ product, niet alleen iets functioneels. Daarnaast zullen er goede applicaties moeten verschijnen (het aantal is niet zo relevant) en ook een aantal beter betaalbare toestellen om te kunnen concurreren met Android. De eerste reeks Windows Phone 7-telefoons zitten rond de 500-600 euro.

Uit de laatste verkoopcijfers van Garter (hieronder) blijkt dat Windows Mobile al gezakt was tot de vijfde plaats als het gaat om verkoop van smartphones, met een martkaandeel van 5 procent. Daardoor klinkt Steve Ballmer ook een stuk meer bescheiden dan hij normaal gesproken is als het gaan om Micrsoft producten. Zie hieronder het interview dat Steve Ballmer na de introductie van Windows Phone 7 gaf aan Cnet.

gartner-Aug-12010-smarthones

Goede opmerking van Phil bij de reacties hieronder: Ballmer gaf in 2007, na de introductie van de Apple iPhone, aan dat hij 500 euro (de toenmalige prijs van de iPhone) voor een telefoon te veel geld vond.

http://www.youtube.com/watch?v=BcUicfqelC8