Kort nieuws Buitenland

President Soedan waarschuwt voor oorlog met zuiden

Khartoum, 11 okt. De Soedanese president, Omar Hassan al-Bashir, heeft gisteren gewaarschuwd voor een nieuwe oorlog tussen Noord- en Zuid-Soedan als het zuiden zich niet houdt aan zijn verplichtingen onder het vredesverdrag van 2005. Het vredesverdrag moet 9 januari uitmonden in een referendum over zuidelijke onafhankelijkheid. Bashir wees op een verklaring van de president van autonoom Zuid-Soedan, Salva Kiir, dat hij voor afscheiding van het zuiden is. Volgens het verdrag moeten leiders van beide zijden zich voor het referendum inspannen om Soedanese eenheid zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Salva Kiir op zijn beurt heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een vredesmacht te stationeren in een bufferzone langs de onderlinge grens. De twee zijden hebben nog geen akkoord bereikt over de loop daarvan. In en buiten Soedan groeit de vrees dat het referendum in oorlog zal uitmonden. (Reuters, AP)

Iran: spionage in atoominstallaties

Teheran, 11 okt. Werknemers van de Iraanse nucleaire installaties zijn met beloften van geld verleid om geheime informatie aan het Westen door te geven. Dat heeft de Iraanse vicepresident Ali Akbar Salehi dit weekeinde bekendgemaakt. Hij zei echter dat versterking van de veiligheidsmaatregelen en betere beloning van de staf een einde hebben gemaakt aan de spionage. Recentelijk zijn verscheidene arrestaties van ‘spionnen’ gemeld, maar daarbij werd niet gemeld dat het om nucleair personeel ging. De Verenigde Staten en bondgenoten verdenken Iran ervan in het geheim een atoombom te ontwikkelen, wat Iran ontkent. Iran heeft de afgelopen weken ook strijd geleverd tegen een computerworm, Stuxnet, die naar zijn zeggen onderdeel is van een westers complot om zijn nucleaire programma te ondermijnen. (AP)