Verstopte afvoer door condooms

De Gemenebest Spelen verlopen chaotisch. Nu liggen de organisatoren onder vuur. Er gaat nog steeds veel mis in Delhi.

De inwoners van New Delhi moeten zich leren gedragen als beschaafde inwoners van een moderne stad. De komst van de Gemenebest Spelen biedt daarvoor een mooie gelegenheid. Dat zei de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, P. Chidambaram, vorig jaar. Hij klaagde over het ruwe rijgedrag van automobilisten die elkaar links en rechts inhalen en zich niet storen aan verkeerslichten. Ook voetgangers moeten niet langer zomaar de straat oversteken, zei hij.

Nu de Gemenebest Spelen halverwege zijn, kan worden vastgesteld dat er nog steeds wordt geklaagd, maar niet over het gedrag van de burgers. Elke ochtend worden de straten aangeveegd. Bij elk kruispunt staan politieagenten. De winkelcentra worden bewaakt door semi-militaire eenheden, dus veel kans op overlast is er niet.

Nee, de klachtenregen betreft nog steeds de organisatoren van de Spelen. Het aanstekelijke openingsfestijn deed de schande over smerige onderkomens voor de atleten en kapotte stadions even vergeten. ‘India kan het toch’, was de teneur in veel kranten.

De afgelopen dagen is de twijfel opnieuw toegeslagen. ‘De sporters zorgen ervoor dat India trots kan zijn’, verwijzen de kranten naar het relatief grote aantal gouden medailles dat is binnengesleept; India stond gisteren tweede achter Australië. Maar onmiddellijk volgt de dagelijkse opsomming van alles wat niet goed gaat.

Gisteren ventileerde voorzitter Mike Fennell van de Commonwealth Games Federation zijn ongenoegen over het falen van de Indiase gastheren. Eerst verwees hij naar de chaotische diskwalificatie van de Australische sprinter Sally Pearson bij de 100 meter vrouwen. Vervolgens sprak Fennell zijn verbazing uit over dat de autoriteiten nog steeds geen toestemming hebben gegeven voor het maken van tv-opnamen vanuit een helikopter van het wielrennen en het hardlopen in het centrum. Boven de stad geldt een vliegverbod. Fennell: „Toestemming had al lang geregeld moeten zijn.”

Weinig blijft de „onervaren” (de woorden van Fennell) functionarissen bespaard. Tientallen Engelse en Australische zwemmers klaagden over ‘Delhi Belly’, een ongemak dat ze zouden hebben opgelopen in het zwembad. Maar volgens Indiase medici is het water van goede kwaliteit: misschien hebben ze iets verkeerds gegeten. Dat zou gebeurd kunnen zijn in het sportersdorp. Daar moet het nu best plezierig vertoeven zijn. Eerst klaagden de buitenlandse bezoekers over vieze bedden, nu klagen Indiase schoonmakers over duizenden gebruikte condooms die de atleten na gebruik door het toilet spoelen. Daardoor raakt de afvoer verstopt. Fennell ziet daar het positieve van in. Dat de gratis condooms volop worden gebruikt, betekent dat de sporters oog hebben voor veilig vrijen, zei hij.

Bij klachten horen verontschuldigingen, en dat is bij deze Spelen niet anders. De Nieuw-Zeelandse regering heeft haar excuses aangeboden omdat een tv-presentator uit dat land flauwe grapjes had gemaakt over de naam van Sheila Dikshit, de eerste minister van de bestuursregio Delhi. De Indiase autoriteiten moesten op hun beurt door het stof voor de Oegandese delegatie. Drie functionarissen raakten gewond toen hun auto bij de ingang van het sportersdorp werd getorpedeerd door veiligheidspalen in het wegdek, die per ongeluk omhoog schoten.

Blijft de vraag waarom de tribunes maar matig bezet zijn, terwijl de organisatie volhoudt dat de kaartverkoop een groot succes is. Volgens Indiase media klagen bezoekers dat ze geen (goedkopere) kaartjes konden krijgen, terwijl bij wedstrijden nog plek genoeg is. De regering heeft de organisatie gevraagd de verkoop beter te regelen.

Kaartjes kun je via internet bestellen, maar je moet ze ophalen. Daarvoor zijn twee plekken in het centrum van de stad, niet gemakkelijk te vinden. En als je er eenmaal bent, staat er doorgaans een lange rij voor de loketten. Maar een Nederlandse vrouw die gistermiddag haar kaartjes ging ophalen, had geluk. Ze werd uit de rij gehaald. „Deze keer heb ik niet geprotesteerd”, zei ze.