Regering voor nieuw land Curaçao

Den Haag : 8 oktober 2010 Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen Marcel van der Plank kijkt toe hoe voor de laatste maal de Antiliaanse vlag wordt gestreken. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 8 oktober 2010 Gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen Marcel van der Plank kijkt toe hoe voor de laatste maal de Antiliaanse vlag wordt gestreken. foto © Roel Rozenburg

Curaçao heeft op het laatste moment toch een nieuwe regering gekregen. Zondagochtend wordt Gerrit Schotte ingezworen als premier van het nieuwe land Curaçao, samen met zijn ministersploeg. Het motto van hun regeerakkoord is „Voor een soeverein, solidair en duurzaam Curaçao”. De coalitie heeft in het parlement steun van 11 van de 21 afgevaardigden.

Vanavond om middernacht, Antilliaanse tijd, worden de Nederlandse Antillen als land opgeheven. Curaçao en Sint-Maarten worden autonome landen binnen het koninkrijk, zoals Aruba al sinds 1986 is. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden als ‘openbare lichamen’ – bijzondere gemeenten – opgenomen in het Nederlandse staatsbestel. Bij het ceremoniële strijken van de Antilliaanse vlag zullen prins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig zijn.

Ook op Sint-Maarten treedt zondag een nieuwe regering aan. De coalitie van de Democratische Partij en de nieuwe United People’s Party, al enige tijd eerder gevormd, steunt op 9 van de 15 zetels in het parlement. Aanstaand premier Sarah Wescot-Williams heeft jarenlang de eilandsdelegatie geleid bij de staatkundige onderhandelingen met Nederland.

Bonaire kreeg deze week eveneens een nieuw bestuur, maar dit staat los van de staatkundige veranderingen. De regeringscoalitie van de pro-Nederlandse UPB en onafhankelijk raadslid Anthony Nicolaas kwam tot stand nadat Nicolaas het zittende bestuur enkele weken geleden voor de tweede keer in anderhalf jaar liet vallen.

Sint-Eustatius en Saba vieren het einde van de Nederlandse Antillen en de nieuwe status groots. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) brengt beide eilanden zondag een afscheidsbezoek.