Obama's adviseur veiligheid treedt af

Nationaal veiligheidscoördinator Jim Jones van de Amerikaanse president Barack Obama is gisteren afgetreden. Hij wordt vervangen door zijn adjunct Tom Donilon, een Democraat. Jones is formeel partijloos, maar steunde in het verleden diverse prominente Republikeinen, zoals John McCain.

Het aftreden van Jones komt niet onverwachts, maar wordt in Washington gezien als een nieuw bewijs voor de vertroebelde verhoudingen tussen Obama’s veiligheidsadviseurs. In het onlangs verschenen boek Obama’s Wars van Bob Woodward noemt minister van Defensie Robert Gates, een Republikein, Jones’ opvolger Donilon „een ramp”.

De nationale veiligheidscoördinator moet alle veiligheidsadviseurs – Defensie, Buitenlandse Zaken, krijgsmacht, inlichtingendiensten – betrekken bij beslissingen van de president. Het is een van de moeilijkste banen in de Washingtonse bureaucratie, en ook Jones had er moeite mee. Hij zou volgens uitgelekte berichten soms nauwelijks toegang tot de president hebben gehad.

Zijn optreden riep ook argwaan op. Door Jones’ lange vriendschap met Woodward wezen Obama’s medewerkers naar hem toen vorig jaar het rapport uitlekte waarin generaal Stanley McChrystal, destijds commandant van de troepen in Afghanistan, om 40.000 extra militairen vroeg. Gevolg was dat Obama dit verzoek uiteindelijk grotendeels moest honoreren.

Jones’ vertrek komt na het recente aftreden van zijn stafchef Rahm Emanuel en zijn drie belangrijkste economische adviseurs. Over een maand zijn er Congresverkiezingen. De verwachting is dat de Democraten een daverende nederlaag zullen lijden.