Nobelprijs Grafeen

Voorpagina, 05-10-10

NRC heeft een nieuwe hoofdredacteur, die vernieuwing beoogt met minder feiten die iedereen al weet en meer achtergrondinbedding van het nieuws. Voor mij als wetenschapper kwam de eerste test bij het bekendmaken van de Nobelprijs voor fysica. Daar ging de NRC in de fout op twee punten die voor goede journalistiek noodzakelijk zijn en die ik steeds bij de NRC heb gewaardeerd: juiste feiten en onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.De kop luidde: ‘Rus uit Nijmegen krijgt Nobelprijs’. De feiten: niet een van oorsprong uit Rusland afkomstige wetenschapper maar twee hebben de Nobelprijs ontvangen. Alhoewel beide wetenschappers ook in Nijmegen hebben gewerkt hebben ze hun belangrijke ontdekkingen aan de universiteit van Manchester gedaan.

De grootste nadruk legt de krant op de experimenten van Geim met ‘zwevende’ kikkers die niets met het bekroonde werk te maken hebben. Het is niet te hopen dat dit de reguliere verslaggeving van de NRC wordt. Dan moet ik snel op een meer betrouwbare en serieuzere krant overstappen.

Dr. J. A. van den Berg

Gouda