Aantal banen in VS daalt opnieuw

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in de maand september gekrompen met 95.000 banen. Dat blijkt uit de jongste cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren heeft gepubliceerd. De werkloosheid in de VS komt hiermee uit op 9,6 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Vooral bij de Amerikaanse overheid nam de werkgelegenheid in september sterk af, met 159.000 banen. Dat kwam onder meer omdat veel tijdelijke werknemers – in dienst voor een volkstelling – werden ontslagen. Het ging hier om 77.000 werknemers. Daarnaast verloren 76.000 andere tijdelijke gemeentewerkers hun baan.

In het bedrijfsleven nam het aantal banen juist met 64.000 toe. Dit kwam hoofdzakelijk door de dienstensector, waar de werkgelegenheid met 86.000 banen groeide. In de industrie en de bouw gingen echter banen verloren.

De toename van de werkloosheid was minder groot dan analisten hadden verwacht, maar laat zien dat de Amerikaanse economie traag herstelt van de economische crisis. Eerder deze week waarschuwde het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in het halfjaarlijkse World Economic Outlook dat de wereldeconomie weliswaar herstelt van de recessie, maar dat dit herstel uiterst langzaam gaat.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte begin september bekend dat hij miljarden wil uittrekken om nieuwe banen te scheppen om zo het economisch herstel in de VS aan te wakkeren. Obama gaat onder andere 50 miljard dollar (39,1 miljard euro) uitgeven aan het herstellen en aanleggen van wegen en spoor.