Sweet Smell of Success

Sweet Smell Of Success (1957) Pers: Tony Curtis Dir: Alexander Mackendrick Ref: SWE017AG Photo Credit: [ United Artists / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Sweet Smell Of Success (1957) Pers: Tony Curtis Dir: Alexander Mackendrick Ref: SWE017AG Photo Credit: [ United Artists / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

dvd film

Regie: Alexander Mackendrick.Met: Tony Curtis, Burt Lancaster.Nl. ondertiteld € 6,99 *****

Sweet Smell of Success is die andere legendarische film waarin Tony Curtis schitterde, naast Some Like it Hot.

Is er ooit een betere film gemaakt over de beestachtige kant van de showbusiness, of over de snelheid, de allure maar ook de meedogenloosheid van nachtelijk New York ?

Curtis, die vorige week overleed, speelt de hongerige, jonge publiciteitsagent Sidney Falco, die voor zijn broodwinning volledig afhankelijk is van zijn vermogen om de namen van zijn cliënten te laten doordringen in de rubriek van stercolumnist J.J. Hunsecker (Burt Lancaster); een personage dat is gebaseerd op de ooit invloedrijke, maar inmiddels vergeten journalist Walter Winchel. Hunsecker eist als tegenprestatie dat Falco eerst maar eens zijn aanbeden jonge zuster („Het enige dat ik heb in de wereld”) losweekt van een jazzmuzikant die hij niet ziet zitten.

Curtis is met zijn spectaculaire verschijning eigenlijk te mooi voor een rol als kleine krabbelaar die zoekt naar publicitaire deals in de krochten van Broadway. Dat lost het script op door een paar dialogen toen te voegen die commentaar geven op zijn good looks. („Bent u misschien acteur ?”). Maar afgezien daarvan is hij helemaal geknipt voor dit personage, dat bereid is om veel, zo niet alles te doen om de top te bereiken, en daar nog plezier in heeft ook. Ook Lancaster is groots, als een door en door corrupte heerser.

Sweet Smell of Succes geeft een ijskoud beeld van hoe de machinerie van roem en reputatie werkt. Meestal zijn films waarin Hollywood de showbusiness onder de loep neemt sentimenteel, maar daar is in deze onafhankelijke productie geen sprake van. Het helpt natuurlijk dat Sweet Smell of Succes is gesitueerd in de wereld van het theater en niet in de filmwereld. De film is gebaseerd op een kort verhaal van scenarioschrijver Ernest Lehman, die er zijn eigen ervaringen als jonge pr-man op Broadway voor gebruikte. Als Engelsman had regisseur Alexander Mackendrick precies genoeg afstand om deze kille wereld ook ijselijk in beeld te brengen. Het camerawerk van Hollywoodlegende James Wong Howe is zo vlijmscherp als de hele film.

En Curtis? ‘Sidney Falco’ schijnt nog steeds een begrip te zijn in de Amerikaanse pr-wereld. ,,Even een Sidney Falco doen” staat dan gelijk aan het opknappen van een zeer smerig klusje. Dat zegt genoeg.

Peter de bruijn