Kort nieuws Binnenland

Kamer nu tegen centrale opslag paspoortgegevens

Den Haag, 8 okt. De Tweede Kamer keert zich tegen de centrale opslag van paspoortgegevens. Het zou fraude in de hand kunnen werken. De vorige Kamer ging nog akkoord met een wetswijziging die een centrale databank mogelijk maakte. „Het is volstrekt onduidelijk waarom Nederland hiermee voorop moet lopen”, betoogde Kamerlid Hennis-Plasschaert (VVD). Net als andere Kamerleden voerde ze een rapport van de inlichtingendienst AIVD aan dat waarschuwt voor de gevaren van de centrale opslag. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) wees er op dat de ontwikkeling van de database nog moet worden uitbesteed. (ANP)

Eigenaren allebei aansprakelijk

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 okt. Mede-eigenaren van gebouwen kunnen elkaar aansprakelijk stellen bij schade die door de ‘opstal’ wordt veroorzaakt. Deze uitspraak deed de Hoge Raad vanochtend in de ‘Hangmatzaak’. In die zaak stelde een vrouw haar man aansprakelijk omdat zij invalide werd doordat een betonnen pilaar in de tuin op, nadat ze er een hangmat aanbevestigde. Het huis was van hen beiden. Het echtpaar had een verzekering tegen de risicoaansprakelijkheid die eigenaren van gebouwen volgens de wet hebben. De Hoge Raad gaf de rechtbank Den Bosch gelijk, die vorig jaar oordeelde dat de man voor vijftig procent aansprakelijk was.

Paroolredactie tegen Steenhuis

Amsterdam, 8 okt. De redactie van Het Parool heeft gisteren de benoeming van Henk Steenhuis (56) tot adjunct-hoofdredacteur geblokkeerd. Op een plenaire redactievergadering in Amsterdam haalde zijn voordracht onvoldoende stemmen. Dit maakte een woordvoerder van de redactieraad na afloop van de vergadering bekend. Voor de benoeming van Steenhuis, voormalig hoofdredacteur van HP/De Tijd, was een meerderheid van twee derde van de stemmen nodig. De tegenstanders vinden dat Steenhuis onvoldoende bij Het Parool past. (ANP)

Nijmeijer zeker niet onder doden

Den Haag, 8 okt. De laatste van de overleden FARC-rebellen die bij het forensisch instituut in de Colombiaanse hoofdstad Bogota zijn geïdentificeerd, is niet de Nederlandse Tanja Nijmeijer. Dat hebben de Colombiaanse autoriteiten laten weten aan de Nederlandse ambassade, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Door met DNA van de familie Nijmeijer te vergelijken kon het instituut nu lokale berichten bevestigen dat ze niet een van de doden was. (ANP)

Dode patiënten door fixatieband

Door onze correspondent

Maastricht, 8 okt. Het Atrium Ziekenhuis in Heerlen heeft schuld aan de dood van drie patiënten, die op onjuiste wijze werden gefixeerd met een ‘onrustband’. Tot die conclusie komt justitie na twee jaar onderzoek. Het personeel was onvoldoende geïnstrueerd over gebruik van de band, het ziekenhuis hield onvoldoende toezicht. Justitie heeft het Atrium een schikking aangeboden van dertigduizend euro.