Internationaal kort

Bouterse vermindert beveiliging rechters in Suriname

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Surinaamse regering van president Desi Bouterse gaat bezuinigen op de beveiliging van de rechterlijke macht. In totaal 63 politieagenten die waren belast met de beveiliging van rechters worden weer ingezet als gewone agenten. Ook stopt de minister van Justitie Martin Misiedjan met de beveiligingsauto’s van rechters, zo meldt de Surinaamse krant Starnieuws. De beveiliging van de rechters moet worden overgenomen door de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst. De bezuiniging tast de veiligheid van de rechters niet aan, volgens minister Misiedjan. Ook politieagenten die rechters van het decemberproces beveiligen worden teruggetrokken. President Bouterse, voormalig couppleger en oud-legerleider, is hoofdverdachte in het proces rond de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. In Suriname is ongerust gereageerd op de maatregelen. Journalist Nita Ramcharan, hoofdredacteur van Starnieuws, schreef in een opinieartikel dat de „maskers” van de regering beginnen te vallen.

Brit kan meekijken met camera in winkel

Londen. Het bedrijf Internet Eyes uit het Britse Devon gaat beelden verspreiden van zogeheten CCTV-camera’s in winkels en sommige andere openbare ruimtes. Belangstellenden moeten minimaal 18 jaar zijn en betalen om de beelden te kunnen bekijken. Kijkers die via de beelden een dief op heterdaad weten te betrappen, kunnen 1.000 pond (ruim 1.000 euro) per maand verdienen. Ze drukken daartoe op een knopje waardoor de winkelier of bewaker gealarmeerd wordt via een sms-bericht. De videocamera maakt ook een foto op het moment dat er op de knop wordt gedrukt. Organisaties voor burgerrechten en privacy hebben verontwaardigd gereageerd. Volgens Charles Farrier van de organisatie NO CCTV heeft de regering uit winstbejag toestemming gegeven voor „een spionagespel in Stasi-stijl” ten koste van de rechten van Britse burgers. Volgens Tony Morgan, eigenaar van Internet Eyes, is het probleem dat het hele land vol staat met camera’s terwijl er nauwelijks mensen zijn die de beelden ‘in real time’ bekijken. En omdat de meeste mensen dat weten, hebben de camera’s nauwelijks zin. Volgens Morgan zijn er al zo’n 13.000 belangstellenden voor een abonnement op de beveiligingsbeelden. (Reuters)

Nepal kiest alweer geen nieuwe premier

Kathmandu. Het Nepalese parlement is er voor de tiende keer niet in geslaagd een premier te kiezen. Het voormalige koninkrijk zit zonder regering sinds premier Madhav Kumar Nepal op 30 juni aftrad. Bij de laatste stemming was er slechts één kandidaat, Ram Chandra Poudel van de Congrespartij, traditioneel een van de grootste partijen. Veel parlementariërs willen nu een regering van nationale eenheid vormen, maar de parlementsvoorzitter wil doorgaan met stemmen. De regering moet een nieuwe grondwet opstellen, waarin de overgang van de constitutionele monarchie naar de in 2008 uitgeroepen republiek wordt geregeld. (BBC)

Ecuador pakt 46 agenten op om ‘coup’

Quito. In Ecuador zijn 46 politieagenten gearresteerd voor betrokkenheid bij de rellen van vorige week, waarbij president Rafael Correa werd belaagd. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Gustavo Jalkh, bekendgemaakt. Volgens Jalkh blijkt uit bandopnamen dat er geen sprake was van spontaan verzet tegen beperking van bonussen van politie en strijdkrachten, maar van gepland oproer. President Correa, die werd getroffen door traangas en urenlang in het ziekenhuis verbleef dat werd belegerd, zei dat de „couppoging” nog niet voorbij is. (AP)