Al blowend hanggedrag vertonen in 't park

Waar winden stedelingen zich over op? Op de grens van Utrecht strijden omwonenden tegen de komst van een coffeeshop.

Het moet niet gekker worden, vinden de tegenstanders. Utrecht wil een vergunning geven voor een coffeeshop op de grens met de gemeente De Bilt. Langs een route die veel fietsende scholieren dagelijks nemen. Naast een manege waar veel kinderen rijden. Aan de rand van een gezinspark. Op de plaats van een restaurant, De Beerenkuil, dat nooit heeft mogen uitbreiden en nu wordt verkocht aan een ondernemer in softdrugs.

Twee jaar geleden was de buurt ook al in rep en roer. Toen lag er een plan om een hotel te bouwen op de plaats van de manege. Ouders van jonge paardenliefhebbers voerden actie en kregen voor elkaar dat het hotel alleen mocht worden gebouwd als de manege zou blijven. Actievoerder Marije Hulsbosch: „Wij waren opgelucht over de oplossing. Maar vlak daarna kregen we te horen dat er een coffeeshop naast de manege komt. Onbegrijpelijk.”

CDA-raadslid Eiko Smid: „We maken in Nederland regels dat coffeeshops niet in de buurt van scholen mogen staan. Waarom dan wel naast een manege vol kinderen? Kennelijk wegen de belangen van een coffeeshop zwaarder dan de belangen van de buurt.”

Ook eigenaar Bert Plijnaar van hotel Midland in de buurt vindt het voornemen „onvoorstelbaar”. Plijnaar breidt zijn hotel uit met een „goed in de omgeving ingepast” tweesterrenhotel en wil de manege compleet vernieuwen. Plijnaar: „Voor het behoud van de manege is hard gestreden. We willen daar een fantastische, spiksplinternieuwe manege voor de kinderen neerzetten. Met de komst van een coffeeshop wordt dat moeilijk.” Exploitant van de manege Marc Verheijden: „Als ouders de keuze hebben tussen een manege met en zonder coffeeshop ernaast, dan kiezen ze voor hun kind de laatste. Ik moet er nu al keihard aan trekken om het allemaal rendabel te maken. En dan nog een coffeeshop? Dit werkt demotiverend.”

Ook buurgemeente De Bilt is tegen. Burgemeester Arjen Gerritsen (VVD) noemt als belangrijkste bezwaar dat de coffeeshop „erg solitair gelegen” is. „Het is een eenzaam plekje zonder veel sociale controle. De handhaving van de regels is niet te garanderen. Wij maken ons zorgen om excessen. Dan denk ik aan opstootjes onder samenklonterende bezoekers en hanggedrag in onze wijken.”

De Bilt heeft de bezwaren deze week niet kunnen uiten tijdens een hoorzitting. Burgemeester Gerritsen: „Wij hadden gehoopt onze inhoudelijke bezwaren te kunnen toelichten bij de beroeps- en bezwaarcommissie. Tot wij het bericht kregen dat deze commissie het voornemen heeft ons niet-ontvankelijk te verklaren, omdat ons gemeentehuis niet binnen tweehonderdvijftig meter van de locatie is gevestigd. Ik heb persoonlijk een plezierig contact met mijn collega in Utrecht, maar deze afwijzing doet erg gekunsteld aan.”

De tegenstanders vergelijken de effecten van cannabis met die van cocaïne en waarschuwen voor gezondheidsschade. CDA-raadslid Eiko Smid: „De schadelijke gevolgen van drugs zijn bekend. We verlenen veel goede hulp aan drugsverslaafden, zoals in hostels. Waarom maak je het gebruik van drugs dan zo gemakkelijk?” Fietsende scholieren worden straks aan de verleidingen blootgesteld. Marije Hulsbosch: „Een coffeeshop in de buurt van gemakkelijk te beïnvloeden kinderen is de kat op het spek binden.”

Onveilig is het bovendien. „Al die scootertjes en autootjes rijden straks over het fietspad om de coffeeshop te bereiken”, zegt Hanneke van der Marel. Zij drijft een studiebegeleidingscentrum met veel leerlingen die de route gebruiken. En wat dachten we van de leefbaarheid in de omgeving? Marije Hulsbosch: „De locatie ligt in een prachtig park bedoeld voor toeristen en recreanten. Maar toch niet voor drugstoeristen?” Marc Verheijden van de manege: „Je krijgt hangjongeren. Op mooie dagen ga ik met de kinderen in het park rijden. Gaan ze die kinderen naschreeuwen en fluiten? Dat gevoel heb ik wel.”

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) weerspreekt alle kritiek en benadrukt dat zijn stad een „objectief coffeeshopbeleid” hanteert. Dit om „willekeur” door bestuurders tegen te gaan en ook om te voorkomen dat beleid „decibelgevoelig” wordt gevoerd. „Bewoners in de ene wijk zijn nu eenmaal mondiger dan in de andere.” De aanvraag is getoetst aan het beleid, met de bekende voorwaarden zoals het niet veroorzaken van overlast en een leeftijdsgrens voor klanten.

Bovendien zijn voor deze locatie extra voorwaarden gesteld. De coffeeshop is tussen middernacht en tien uur ’s ochtends gesloten. Er mag niet worden verkocht aan automobilisten met draaiende motoren. Er moet voldoende verlichting zijn. Cameratoezicht is verplicht.

Wolfsen: „Laat ik het eerlijk zeggen: niemand zit te wachten op meer coffeeshops in de stad. Ze zijn een noodzakelijk kwaad. Ik begrijp de zorgen. Maar de vergunning is aan alle kanten goed afgetimmerd. De overlast zal minimaal zijn. Tegen De Bilt zeg ik: de overlast zal niet groter zijn dan die van de coffeeshop die men daar zelf ook heeft. En als de coffeeshop zich niet aan de voorwaarden houdt, volgen maatregelen. Niet om stoer te doen, maar ik ben erg streng. Dit zou niet de eerste coffeeshop zijn die ik heb gesloten.”