'Rafael brengt meer voetbal'

Rafael van der Vaart is morgen in het EK-kwalificatieduel met Moldavië de beoogde vervanger van Nigel de Jong.

Daarmee zou bondscoach Van Marwijk afstappen van een concept met twee controleurs op het middenveld. Tot tevredenheid van de oud-Ajacieden Van der Vaart en Wesley Sneijder. „Wij kunnen zeker samen in één elftal spelen.”

Wesley Sneijder: „Onze speelwijze bij Oranje staat al een tijd vast. We spelen met vier verdedigers, twee controleurs, drie aanvallende middenvelders en een spits. We hebben de laatste jaren steeds met Mark van Bommel en Nigel de Jong voor de defensie gespeeld. De Jong is er nu niet bij. Dus de bondscoach moet wat gaan aanpassen. Hij kan daar dus een controlerende speler neerzetten of één die meer voetbal brengt. Als je het mij vraagt zou ik kiezen voor Rafael van der Vaart.

„Rafael heeft het de afgelopen tijd ook steeds heel goed gedaan als hij inviel op die positie. Er kwam dan gelijk meer voetbal is ons spel. Met alle respect voor Moldavië en Zweden, maar ik denk wel dat je op de plaats van Nigel een echte voetballer neer kunt zetten. De aanval is de beste verdediging. Als jezelf de bal hebt, dan kan de tegenpartij nooit scoren. Spanje speelt met Xabi Alonso en Sergio Busquets ook zo. Dat zijn ook voetballende controleurs. Bovendien is Rafael nu prima in vorm. Hij zal in ieder geval voor veel beweging zorgen.

„Nu Rafael in Engeland speelt gaat hij als een gek over het veld. Ik weet niet wat die competitie allemaal met een voetballer doet. Nigel is daar in twee jaar tijd ook veranderd. Alles mag daar. Nigel is er kapot van dat hij het been van een tegenstander heeft gebroken. Ik zie het als pech. Toch valt het niet goed te praten. Nigel moet wel zijn spel aanpassen, zonder dat hij zijn felheid verliest. Tegen San Marino en Finland ging hij zich inhouden. Dan heb je weinig aan hem. De bondscoach had toen ook al voor Rafael kunnen kiezen. Maar dat is zijn keuze.

„Rafael en ik kunnen zeker wel samen in één ploeg spelen. Dat hebben we in het verleden elke keer bewezen. Dat Rafael tegen Finland werd gewisseld zegt niets. De bondscoach had net zo goed mij kunnen wisselen. We voetballen allebei het liefste achter de spits. Bij het Europees kampioenschap van 2008 speelde Rafael op die positie en stond ik aan de linkerkant. Dat was ook effectief.”

En dan lachend: „Ik pleit er niet voor om het weer om te draaien. Laat mij maar lekker op mijn plek staan.”

Koen Greven