Economie kort

Bond: bij Martinair en Transavia geen geld terug na vertraging

DEN HAAG. De Consumentenbond heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) gevraagd maatregelen te nemen tegen Martinair en Transavia omdat zij consumenten die langer dan drie uur vertraging hadden, weigeren te compenseren. De bond heeft hierover tientallen klachten ontvangen van passagiers, zo heeft zij gisteren laten weten. De Consumentenbond wijst erop dat luchtvaartpassagiers die langer dan drie uur vertraging hebben, volgens een uitspraak van het Europees Hof in november 2009 recht hebben op compensatie. Sinds die uitspraak heeft de bond tientallen klachten ontvangen. (ANP)

Adviesbranche zoekt weer nieuw personeel

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De grote adviesbureaus zijn weer hard op zoek naar personeel. Accountants- en adviesorganisatie Deloitte heeft op dit moment duizend vacatures voor de Nederlandse vestigingen, op een totaal van 4.500 werknemers . Adviesbureau KPMG zoekt voor de komende drie jaar achtduizend nieuwe medewerkers voor de vestigingen in Europa. In Nederland (waar ongeveer 3.500 mensen werken) gaat het om 450 nieuwe werknemers. De adviesbranche leed sterk onder de financiële crisis, maar ziet de vraag naar adviesdiensten nu weer aantrekken. Met een stijgende vraag naar personeel als gevolg. „Het is heel druk”, zegt manager e-recruitment Roos van Vugt van Deloitte.

IMF: sterkere yuan is onvermijdelijk

WASHINGTON. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft China gisteren nogmaals opgeroepen de waarde van de yuan te laten stijgen. Een sterkere Chinese munt is noodzakelijk om de internationale economische verhoudingen in balans te brengen, zei IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard. „We hebben een geleidelijke opwaardering nodig van de munten van opkomende landen ten opzichte van de valuta van ontwikkelde landen”, zegt Blanchard. „De koers van de yuan moet dus worden aangepast ten opzichte van de dollar. Of dat gebeurt door een stijging van de yuan, of een daling van de dollar maakt niet uit. Als het maar gebeurt.” Dinsdag riepen de eurolanden China al op de koers van de yuan verder los te laten. Eerder dreigden de VS al met handelssancties als China de koers, die het kunstmatig laag zou houden om de export te stimuleren, niet verder laat stijgen. (ANP)