Zweden-Democraten lopen weg tijdens preek bisschop

De rechts-populistische Zweden-Democraten zijn gisteren weggelopen uit de lutherse kerkdienst die traditioneel voorafgaat aan de installatie van het nieuwe parlement. De twintig nieuwe parlementariërs protesteerden daarmee tegen de preek van bisschop Eva Brunne. Zij noemde daarin het racisme „dat stelt dat mensen niet allemaal evenveel waard zijn [...] niet dezelfde rechten hebben, alleen omdat ze toevallig in andere delen van de wereld geboren zijn” verwerpelijk. „Het past niet in een democratie als de onze om verschil te maken tussen mensen”, aldus Brunne.

De partijleider van de Zweden-Democraten, Jimmie Åkesson, zei na afloop dat hij te erg van streek was om uit te leggen waarom hij was opgestapt. Een partijgenoot zei dat ze waren vertrokken uit verontwaardiging over het feit dat „de kerk het niet kon laten om te ageren tegen de Zweden-Democraten”.

De rechts-populisten hebben bij de verkiezingen van twee weken geleden voor het eerst de kiesdrempel gehaald. Mede daardoor heeft de centrum-rechtse coalitie van Fredrik Reinfeldt nu twee zetels te weinig voor de meerderheid in het parlement. Reinfeldt is er niet ingeslaagd partijen uit het linkse blok over te halen om mee te regeren. Gisteren presenteerde hij een minderheidsregering die per onderwerp afhankelijk zal zijn van steun van partijen uit het linkse blok.

Reinfeldt heeft gedoogsteun van de Zweden-Democraten afgewezen. Ook hij pleitte in zijn toespraak in de Riksdag, het Zweedse parlement, gisteren voor „openheid, tolerantie en solidariteit”. Volgens Reinfeldt is immigratie goed voor Zweden en „een sleutel voor de opbouw van welvaart en voor het bestrijden van vooroordelen”. (AFP, AP)