Wit Konijn transformeert zich tot Oostenrijkse Fritzl

Alice in Wonderland door NNT
Alice in Wonderland door NNT

theater

Alice in Wonderland NNT. Tournee t/m 11/12 nnt.nl****

Het ‘Wonderland’ van Alice is grimmig en gruwelijk. Het Wit Konijn is een enge man in een lange leren jas die Alice gijzelt in een kelder. De Hartenkoningin verlustigt zich in fantasieën hoe zij mensen met een zaag kan mishandelen. Alice heeft nachtmerries waarin grote, houten poppen haar bedreigen.

Regisseur en tekstschrijver Ko van den Bosch bewerkte Alice in Wonderland (1865) van Lewis Carroll voor de grote schouwburgzaal. Het begin is betoverend mooi: hoofdrolspeelster Maartje van de Wetering verbeeldt haar val door het konijnenhol in de andere wereld alsof ze zweeft. Een sprookje lijkt te beginnen met Alice als een blond, onschuldig meisje met grote ogen dat een ondergrondse wereld ontdekt vol bizarre wezens.

Cheshire kat is de eerste die als een angstaanjagende verschrikking haar pad kruist. Vervolgens transformeert Wit Konijn zich tot de Oostenrijkse vader Fritzl. In de visie van Van den Bosch wilde hij zijn dochter ervoor behoeden dat de tijd greep op haar zou krijgen. Halverwege verandert Alice in Wonderland in een voorstelling over wreed gedrag van volwassenen jegens kinderen. Malou Gorter als Hartenkoningin en Wil van der Meer in de rol van Wit Konijn symboliseren die boze buitenwereld. De oorspronkelijke vertelling raakt op de achtergrond; daarvan in de plaats komt een duister, soms inktzwart griezelverhaal.

Kester Freriks