Wetenschap kort

Slimmere man krijgt meer kinderen en kleinkinderen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Slimmere mannen krijgen meer kinderen en kleinkinderen. Tenminste in Zweden, in de generatie die is geboren tussen 1915 en 1929. Voor Zweedse vrouwen uit deze periode hebben schoolprestaties geen invloed op de voortplanting, al lijken de vrouwen met het minste schoolsucces wel de minste kinderen te krijgen. Dit blijkt uit het eerste langjarige onderzoek naar het effect van schoolsucces op voortplanting op de lange termijn, op basis van de gegevens van bijna 10.000 mannen en vrouwen. Het onderzoek weerspreekt de vaak gehoorde overtuiging dat in een moderne maatschappij ‘dommere mensen’ zich beter voortplanten dan ‘slimmere’. In 2002 waren van de Zweden uit het onderzoek ruim 18.000 kinderen en inmiddels ook 34.000 kleinkinderen geboren. De schoolprestaties op tienjarige leeftijd golden als benadering voor de intelligentie. Wie één tot twee jaar voor was op het gemiddelde van zijn klas had later ongeveer een kwart grotere kans op kleinkinderen, zo schrijven de onderzoekers in een artikel dat Evolution and Human Behavior online publiceerde. Het succes in kindertal wordt vooral bepaald door trouwen: dommere mannen vonden moeilijker een echtgenoot en kregen dus ook minder vaak kinderen. Dat slimme mannen meer kinderen krijgen, komt vooral doordat ze later meer verdienen.

Dreigende brulkikker leeft ook in Nederland

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De Amerikaanse brulkikker, een exotische soort die een bedreiging voor de natuur vormt, leeft ook in Nederland. De stichting RAVON, die amfibieën onderzoekt, maakte dat gisteren bekend. De brulkikker kan een halve kilo zwaar worden en verdringt door zijn vraatzucht lokale kikkers. De Amerikaanse kikker heeft zich de afgelopen decennia over de wereld verspreid doordat hij voor vijvers werd verkocht. In Nederland was hij twintig jaar geleden weer verdwenen, maar nu is hij in twee vijvers in Limburg gezien.

Nobelprijswinnaar Charpak overleden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In Parijs is vorige week Nobelprijswinnaar Georges Charpak (1924) overleden. Charpak kreeg in 1992 de prijs voor natuurkunde voor zijn ‘dradenkamers’. Dat zijn met gas gevulde platte dozen waarin passerende elektrisch geladen deeltjes voor een gasontlading zorgen. Die geeft vervolgens een puls in uiterst dunne draden die door de kamer lopen. De signalen worden direct aan computers gevoed en gebruikt om de trajecten van de geladen deeltjes te reconstrueren. Zo kunnen snel talloze deeltjes tegelijk geregistreerd worden na deeltjesbotsingen in deeltjesversnellers. Vóór Charpaks vondst was het onmogelijk om zo naar zeldzame elementaire deeltjes te zoeken.

Blowen niet per se slecht voor geheugen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Blowen is niet per se slecht voor het geheugen. Britse wetenschappers ontdekten dat bepaalde soorten marihuana (met name hasj) helemaal geen geheugenverlies veroorzaken. Dat staat in het British Journal of Psychiatry (online). Niet THC is daarvoor bepalend, maar de concentratie van de stof cannabidiol. Hoe meer cannabidiol, des te beter werkte het geheugen nog als gebruikers stoned waren. De meeste marihuana op de Britse (en Nederlandse) markt bevat echter nauwelijks cannabidiol.