Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EenVandaag. In Nederland gebruiken 20.000 mensen doping (anabole steroïden) voor cosmetische doeleinden, meer spieren, minder vet. ‘Gewone mannen met gewone banen’ bestellen die middelen steeds vaker via internet. Veel preparaten hebben verkeerde doseringen of samenstellingen, zijn niet steriel geproduceerd of zijn bedoeld voor dieren. Gebruikers lopen kans op complicaties, naast de al bestaande gevaren als agressiviteit, prostaatvergroting, lever en nierproblemen, en een verhoogde bloeddruk. Een gesprek met Ron, die al dertig jaar ‘gebruikt’. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Voormalig politicus Hans Wiegel, de vaste politiek commentator van Uitgesproken WNL, geeft zijn visie op het volmondig ‘ja’ van het CDA tegen het regeerakkoord en stelt vast in hoeverre de rechtszaak tegen Geert Wilders een politiek proces is. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Laatste nieuws over de formatie en een portret van Mark Rutte: wie is hij en hoe gaat hij te werk? Ina Post reageert op de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch die haar heeft vrijgesproken van het doden van een bejaarde vrouw in Leidschendam in 1986. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Muzikant Kyteman opende afgelopen zaterdag in Utrecht zijn Kytopia, een broedplaats voor muzikanten en kunstenaars. Ook aandacht voor het nieuwe seizoen van het Belgische programma Benidorm Bastards met daarin de twee nieuwe Kinshasa Bastards. De Amsterdamse band Houses treedt op. Tafeldame is Katja Schuurman. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Joep Dohmen, onderzoeksjournalist bij NRC Handelsblad, geeft een toelichting op zijn onlangs verschenen boek Vrome zondaars, misbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Goudzoekers: Boetes. Bij de verhoging van de verkeersboetes is onduidelijk of dat een verkapte belasting is of dat die nodig is voor de veiligheid. In de afgelopen 20 jaar is het aantal verkeersboetes met bijna 600 procent gestegen. Als dit allemaal vanwege de verkeersveiligheid is, waarom staat er dan niet op elke straathoek een flitspaal? Een onderzoek naar de feiten en cijfers van verkeersboetes. Ned.2, 19.20-19.55u.

Volt. Informatief discussieprogramma gepresenteerd door Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Met onder meer aandacht voor de verleiding voor jongeren onder de zestien om aan de sigaret te geraken en een onderzoek naar het verschil tussen thuisgemaakte pesto en pesto uit de supermarkt. Eén, 20.45-21.35u.

Future express. Verslag van treinreizen langs de voormalige DDR-grenzen. Rob Hof ontmoet de 25-jarige Olga uit Siberië. Ze studeert in Essen en behoort tot de ruim een miljoen Russen, die de laatste twintig jaar naar Duitsland zijn geëmigreerd. Ned.2, 22.55-23.40u.

How many people can live on planet earth? Documentaire over de explosieve toename van de wereldbevolking en het rijke Westen dat een onevenredig groot deel van de water-, voedsel- en energievoorraad opmaakt. Natuurcineast en bioloog Sir David Attenborough maakte in 2009 de balans op van de toekomst van de aarde en concludeert dat de mensheid anders moet gaan leven. Ned.2, 23.40-0.36u.

documentaire

Over de streep. Documentaire van Jessica Villerius over de belevingswereld van leerlingen op de middelbare school. Voor deze film gingen vijfenzeventig leerlingen van het Amsterdamse IJburgcollege een uitdaging aan: Challenge Day. Een methode uit de VS die onder meer wordt ingezet om pesten op scholen tegen te gaan en wederzijds respect te stimuleren. Door spelletjes af te wisselen met serieuze gesprekken worden leerlingen uitgedaagd om verborgen gevoelens uit te spreken. Centrale vraag: wat weten we eigenlijk van elkaar? Vrij weinig, zo blijkt. Ned.3, 20.25-21.20u.

12th and Delaware. Documentaire van Heidi Ewing en Rachel Grady (The Jesus Camp) over een straat in Florida waar een abortuskliniek recht tegenover een consultatieruimte van een Pro-Life-organisatie staat: de concretisering van het hoog oplaaiende abortusdebat in de Verenigde Staten. Er woedt een open oorlog over het ‘recht op leven’ in 12th and Delaware, een straat in het stadje Fort Pierce. Voorvechters van de twee kampen proberen zwangere vrouwen die zich melden bij de abortuskliniek, te overtuigen van hun gelijk. De Pro-Life-vrijwilligers bestoken de jonge vrouwen met afschrikwekkende verhalen over de ingreep en de gevolgen. Canvas, 23.00-0.30u.

amusement

Toren Seoul. Met een nominatie op zak voor de Seoul Drama Award voor beste actrice 2010 vertrokken Margôt Ros en Maike Meijer onlangs naar Korea, in de hoop daar ook werkelijk de Aziatische Emmy in de wacht te slepen voor hun rollen in Toren C. In de aanloop naar de grote avond onderzoeken Ros en Meijer de humor van de Koreaan. Wat is de lol van meloenen op elkaars hoofd slaan, stoute schoolmeisjes of levende inktvis eten? En wat vindt de Koreaan van Toren C? Uiteindelijk kent de internationale vakjury van het Seoul Drama Festival de prijzen toe. Ned.3, 21.20-21.50u,.