Twee scenario's voor het kabinet

Nederland krijgt een stabiel kabinet. Het politieke gevoel van Geert Wilders, Denemarken, de parlementaire geschiedenis – een reeks van argumenten is aan te voeren voor de stelling dat de progressieve partijen voorlopig langs de kant staan.

VVD en CDA zijn altijd innige bondgenoten geweest. De PvdA buiten de deur houden, dat bindt hen. En dat is ook een belangrijke drijfveer van Wilders.

Alle drie hebben belang bij een succesvol kabinet. Wilders wil tijd hebben om zijn partij uit te bouwen en hij staat voorlopig goed in de peilingen. Denemarken is zijn grote voorbeeld. De kabinetten die gedoogd werden door de Deense Volkspartij zijn nooit gevallen. De eenheid in de PVV-fractie is groot. Als je PVV’er Brinkman om commentaar vraagt op uitlatingen van CDA’er Koppejan zegt hij: „Daarvoor moet je bij Verhagen zijn. Dat hebben we afgesproken.”

Mark Rutte wil laten zien dat hij een leider met gezag is en dat de VVD voor langere tijd de premier kan leveren.

Het CDA heeft maximale invloed met 21 zetels, en is de komende jaren volop in beeld. Denk niet dat de strenge immigratieparagraaf alleen een wens van de PVV was. CDA en VVD staan er volop achter. En bij het CDA is het enthousiasme over de rest van het akkoord groot. „Beter dan ons verkiezingsprogramma”, zei Kamerlid Sabine Uitslag.

Vaak is de vergelijking al gemaakt met het kabinet-Van Agt uit 1977 dat ook een kleine minderheid én CDA-dissidenten had. Deze ‘loyalisten’ stemden soms afwijkend maar de coalitie diende keurig de rit uit.

Wilders dan, die in Duitsland betoogt dat de islam overeenkomsten vertoont met het nazisme? Alles went. Niemand van CDA of VVD heeft hierop gereageerd.

En het laatste argument: de economie trekt al weer aan.