Sterk afwijkende taal 'ontdekt' in India

Wetenschappers hebben een tot dusver onbekende taal ontdekt in Arunachal Pradesh, een onherbergzame deelstaat in het uiterste noordoosten van India. Volgens de onderzoekers, wier expeditie financieel werd ondersteund door het tijdschrift van National Geographic, spreken nog maar 800 tot 1.200 mensen de taal Koro.

Het nieuws over de ontdekking is bekendgemaakt door National Geographic zelf. De betrokken wetenschappers, Gregory Anderson en David Harrison van het Living Tongues Institute for Endangered Languages in Oregon, waren eigenlijk van plan een andere, reeds bekende taal beter in kaart te brengen toen ze op het Koro stuitten. Ze werden bij hun speurtocht naar het Aka geholpen door de Indiase hoogleraar Ganesh Mumu, verbonden aan de universiteit van Ranchi, in de deelstaat Jharkhand.

De wetenschappers rekenen het Koro net als het Aka tot de Tibetaans-Birmese linguïstieke familie, bestaande uit zo’n 400 talen waarvan er 150 in (het oosten van) India te vinden zijn. Opvallend is, zeggen de onderzoekers, dat het Koro in veel opzichten zeer sterk afwijkt van de dialecten die in de omgeving worden gesproken, al beschouwt de bevolking ter plekke de nieuw gedocumenteerde taal kennelijk meer als een lokale variant. Over de etymologische afstamming van de taal wordt gegist. Als het klopt dat het Aka van oudsher de taal was van slavenhandelaren, dan was het Koro misschien een taal van slaven.