Sport kort

Newcastle wil actie Engelse bond, trainer City steunt De Jong

NEWCASTLE. De Engelse voetbalclub Newcastle United heeft gisteren in een brief aan de Engelse voetbalbond FA aangedrongen op een gepaste straf voor Nigel de Jong. De Manchester City-speler brak zondag met een harde tackle het scheen- en kuitbeen van Newcastle-speler Hatem Ben Arfa. De FA gaf eerder aan dat het De Jong niet kan straffen, omdat de scheidsrechter het voorval al beoordeeld heeft. Die zag geen overtreding in de actie van de Nederlander en liet doorspelen. Daarom wil Newcastle dat de FA ook kijkt naar de verrichtingen van het arbitrale kwartet. Dat zou volgens de club, behalve de tackle van De Jong, meer incidenten over het hoofd hebben gezien. De Jong werd maandag door bondscoach Bert van Marwijk uit de selectie van het Nederlands elftal gezet naar aanleiding van het incident. Coach Roberto Mancini van Manchester City sprak gisteren zijn steun uit voor Nigel de Jong. „Ik sta volledig achter hem”, zei de Italiaanse trainer. „Ik ga niet in op het besluit van Van Marwijk om Nigel uit zijn selectie te halen, dat is aan de Nederlandse bond. Maar ik wil als coach van Manchester City zeggen dat Nigel een echte winnaarsmentaliteit heeft, maar bovenal een geweldige speler is, die altijd eerlijk is en loyaal. Ik steun hem daarom voor de volle 100 procent.” (ANP)

Van Poppel nieuwe ploegleider Vacansoleil

RIJSWIJK. Jean-Paul van Poppel is vanaf komend seizoen ploegleider bij Vacansoleil. De Nederlandse wielerploeg heeft dat gisteren laten weten. Van Poppel gaat een ploegleiderstrio vormen met Hilaire Van der Schueren en Michel Cornelisse. Naast het ploegleiderschap zal hij manager Daan Luijkx assisteren bij het dagelijkse management van het team. De oud-sprinter is nu nog ploegleider bij Cervélo, maar dit team verdwijnt na dit seizoen uit het peloton. Vacansoleil hoopt voor komend seizoen een licentie voor de ProTour te krijgen. (ANP)

Lemaitre Europees atleet van het jaar

LAUSANNE. Christophe Lemaitre is gisteren uitgeroepen tot Europees atleet van het jaar. De Franse sprinter kreeg de meeste stemmen in een internetverkiezing. Lemaitre liep dit jaar als eerste blanke onder de 10 seconden op de 100 meter (9,98). Bovenal veroverde hij bij de EK in Barcelona drie gouden medailles: op de 100 meter, 200 meter en de 4x100 meter estafette. De Noorse speerwerper Andreas Thorkildsen eindigde als tweede in de verkiezing, voor de Britse hardloper Mo Farah. (ANP)

Geen opvolger voor Milram in 2011

DORTMUND. Manager Gerrie van Gerwen heeft geen nieuwe sponsor voor zijn wielerploeg Milram kunnen vinden. Na vijf jaar verdwijnt hij gedwongen uit de sport. „Hopelijk is het maar voor een jaar. We willen heel graag in 2012 terugkeren en gaan daar alles aan doen”, zegt Van Gerwen. Het Duitse bedrijf Milram maakte eerder dit jaar bekend te stoppen als geldschieter. Bij Milram staan drie Nederlanders onder contract. Niki Terpstra heeft al een nieuwe werkgever gevonden. Hij verhuist naar Quick-Step. Servais Knaven is inmiddels gestopt. Alleen de toekomst van Wim Stroetinga is onzeker. (ANP)

Marathonloper Baldini stopt ermee

TRENTO. De Italiaan Stefano Baldini loopt zaterdag in Trento zijn laatste marathon. Dat heeft de 39-jarige olympisch kampioen van 2004 gisteren bekendgemaakt. Baldini was na de Olympische Spelen van 2008 in Peking al gestopt, maar kwam daar later op terug. (ANP)

Van Gils, schrijver van Snelle Jelle, overleden

ALKMAAR. Schrijver Ad van Gils is vrijdag overleden, dat heeft uitgeverij Kluitman uit Alkmaar gisteren bekendgemaakt. Van Gils werd vooral bekend door zijn jeugdboeken in de voetbalserie Snelle Jelle. Daarvan schreef hij er twintig. Van Gils werd geboren op 29 maart 1931. Hij begon in 1975 met het schrijven van korte verhalen. Een fietsclub bracht Van Gils op het idee een jeugdboek te schrijven over een jongen die gek is op fietsen: Joep Spikkel. Van Gils schreef ook een oorlogsboek voor volwassenen en een serie jeugdboeken voor het Wereld Natuur Fonds over bedreigde diersoorten in Nederland. (ANP)