Spelletje

Een klein spelletje, voor de gezelligheid. Hieronder zes opmerkingen. Eén daarvan was strafbaar. Welke?

1. „O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen.” En: „O God, verblind het zicht van Ayaan Hirsi Ali zoals u haar hart hebt verblind, O God verblind haar zicht, O God bezorg haar hersenen een kanker. O God, bezorg haar een tongkanker.” (Imam Fawaz Jneid, 2004, aantal weken voor de moord op Van Gogh.)

2. „Op de dag dat Frankrijk niet 5 miljoen, maar 25 miljoen moslims telt, zullen de moslims de baas zijn. De Fransen zullen zich klein maken om zich te verbergen en niet op de stoep, maar met neergeslagen blik op straat gaan lopen. En als zij met opgeheven hoofd op de stoep blijven lopen, krijgen ze te horen: ‘Wat bezielt jou om mij zo rechtuit aan te kijken? Zoek je soms ruzie? Maak dat je wegkomt, anders krijg je een opdonder.’” (De Franse politicus Jean-Marie le Pen, 2003)

3. „Homoseksualiteit blijft niet beperkt tot de mensen die deze ziekte hebben, maar het kan zich kan verspreiden. […] dan kan iedereen besmet raken. Daar zijn we bang voor.” (Imam el Amoumni, 2001)

4. (Over homoseksuelen) „Ibn Abbes zei: men zoekt de hoogste constructie, waarvan men ze vanaf het terras met het hoofd naar beneden gooit, vervolgens doodt men ze met stenen.” (uit het boek De weg van de moslim)

5. „Ja” (antwoordt Abduljabbar van der Ven op de vraag of hij Geert Wilders dood wenst)

Het juiste antwoord? 2, alleen Le Pen werd veroordeeld, ook bij het Europees hof. Hij vergat zijn woorden te bidden, hij vergat het te wensen in plaats van te willen, hij vergat zijn uitspraken in een religieuze context te plaatsen. Dom natuurlijk. Fawaz Jneid is nooit van zijn bed gelicht. Als je je haatzaaierij tot God prevelt, heb je niets te vrezen.

En dan nu de bonusvraag.

„Ik heb genoeg van de islam in Nederland; geen moslimimmigrant er meer bij. Ik heb genoeg van de Koran in Nederland: verbied dat fascistische boek. Genoeg is genoeg.” (Geert Wilders, 2007)

Nog één keer raden. Wat denkt u? Strafbaar?

Rosanne Hertzberger