'Snel Geld' net niet bevredigend

Snel geld (Snabba Cash). Regie: Daniel Espinosa. Met: Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Dragomir Mrsic. In: 10 bioscopen. ***

Zweedse thrillers zijn alomtegenwoordig in de boekhandel, maar ook steeds meer in de bioscoop. Na de Millennium-trilogie van Stieg Larsson is het de beurt aan thrillerauteur Jens Lapidus, wiens Snel geld – ook het eerste deel van een trilogie – in Zweden bijna even populair is als het werk van Larsson. De film heeft dezelfde stijl als de Millenniumfilms, met uitgebleekte kleuren, duistere scènes en een plot met diverse verhaallijnen.

In Snel geld draait het om drie personages. De ontsnapte Chileense gevangene Jorge die nog één keer een grote drugsdeal wil maken, Mrado van de Joegoslavische maffia die in Stockholm heer en meester is over drugsleveringen, en de uit de arbeidersklasse afkomstige student JW die snel geld wil hebben om indruk te maken op een meisje uit een gegoed milieu. Zo raakt hij als financieel adviseur betrokken bij de drugshandel en komt tussen Jorge en Mrado te staan. Wat volgt is een overbekend verhaal over de strijd tussen drugsbendes: Snel Geld doet dat niet veel beter of slechter dan andere misdaadfilms. De arme, maar ambitieuze economiestudent die bij de rijke klasse wil horen, is wel een interessant figuur. Een lege huls met sterk kameleontisch vermogen over wie je meer wilt weten. Maar zijn personage wordt nauwelijks uitgewerkt. Dat is symptomatisch voor de film: prikkelend, maar niet bevredigend.