Ruimte voor verbeelding

Ibbeltje - Tekst Annie M.G. Schmidt, illustraties: Fiep Westendorp
Ibbeltje - Tekst Annie M.G. Schmidt, illustraties: Fiep Westendorp

Ibbeltje

Tekst Annie M.G. Schmidt, illustraties: Fiep Westendorp.Boekjes bij een hoorspel op plaat, uitgegeven door Venz hagelslag. (1961)

Louise O. Fresco: „Ik was een wat ziekelijk kindje en las daarom veel. In mijn herinnering waren veel kinderboeken niet geïllustreerd, nu zijn de illustraties veel mooier dan in mijn jeugd, soms zijn het echt kunstwerken. Maar van vroeger herinner ik me wel een tekening van Fiep Westendorp uit Ibbeltje. Op dat plaatje zit een poesje, en ze staat los van de menselijke samenleving. Je onttrekken aan het gezelschap van anderen, omdat ik anders was, daar kon ik me toen mee identificeren. Ik las ook veel boeken over andere landen en het ontbreken van plaatjes had een functie, je kan dan zelf de beelden invullen. Wat dat betreft wil ik een pleidooi houden voor een goed evenwicht tussen illustraties en tekst: er moet genoeg ruimte overblijven voor de eigen verbeelding.”

Louise O. Fresco is wetenschapper en columnist van NRC Handelsblad.