Rode fietsje als archetype

Wim is weg - tekst en illustraties Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt.
Wim is weg - tekst en illustraties Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt.

Wim is weg

Tekst en illustraties: Rogier Boon, bewerkt door Annie M.G. Schmidt. Gouden Boekje (1959)

Claudia de Breij: „Ik houd erg van de Gouden Boekjes. Ze zijn ouderwets, maar zo mooi. Mijn favoriet is Wim is weg. Wim krijgt een mooi, rood fietsje. En hij wil weglopen. Hij besluit helemaal naar Spanje te gaan. Wat mij het meest is bijgebleven is het plaatje waarop Wim weer terug naar huis komt. Daar kon ik echt uren naar kijken. Zijn hele straat, in de stijl van de jaren vijftig, staat vol met mensen. Zijn ouders zijn zo blij dat hij weer terug is.

„Nu besef ik dat de fiets die ik voor mijn zoon kocht heel erg op het rode fietsje van Wim lijkt. Waarschijnlijk vond ik die fiets zo tof, omdat ik het rode fietsje van Wim in mijn achterhoofd als archetype heb opgeslagen.”

Claudia de Breij is cabaretière. Voor haar voorstelling Hete Vrede kreeg ze vorige week zondag de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende programma.