Remmerts de Vries krijgt Gouden Griffel

Kinderboekschrijver Daan Remmerts de Vries heeft de Gouden Griffel 2010 gekregen voor zijn prentenboek Voordat jij er was. Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal, waarmee de 56ste Kinderboekenweek werd geopend.

Remmerts de Vries (Amstelveen, 1962) won in 2003 een keer de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, met Godje. „Eerst een Gouden Griffel met een boek dat Godje heet, nu een met een scheppingsverhaal, het lijkt wel voorbestemd”, zei Remmerts de Vries in zijn dankwoord.

In Voordat jij er was maakt Remmerts de Vries samen met illustrator Philip Hopman een geheel eigen versie van het bijbelverhaal over het ontstaan van de mensheid. Een wolf en een konijn vinden een naakt en kwetsbaar mannetje, Adje, dat later gezelschap krijgt van een vrouwtje, Eefje. Zij zijn de verre voorouders van de ‘jij’ in het prentenboek, waarin de tekeningen steeds meer veranderen in foto’s naarmate het verhaal meer in het heden speelt.

De jury van de Gouden Griffel, onder voorzitterschap van Gerlien van Dalen, prees „de trefzekere stijl, de zwierige en subtiele illustraties en de onnadrukkelijke filosofische laag, waarmee een originele en creatieve twist wordt gegeven aan één van de oudste verhalen ter wereld”.

Remmerts de Vries beklemtoonde zelf dat dieren een grote rol spelen in zijn werk, zoals in Stimmy of Het oerwoud in de stad, het prentenboek van de Kinderboekenweek dat hij ook samen met Hopman heeft gemaakt.

Daan Remmerts de Vries is een multitalent, dat niet alleen schrijft maar ook tekent en schildert. Eerder dit jaar werd in het Haags Gemeentemuseum een tentoonstelling gewijd aan zijn beeldend werk. Op dit moment werkt Remmerts de Vries aan een tekenfilm en en aan zijn derde roman voor volwassen.